Кућа Добрих Вести

Login

„Тесла фест“: Афирмација иновација

Оцените овај чланак
(2 гласова)

teslafestttttt3434343Међународни фестивал иновација,знања и стваралаштва „Тесла фест“ и Међународна конференције о интелектуалној својини, одржаће се у суботу 12.октобра у 11 часова у амфитеатру СПЦ Војводина.

 

На овогодишњем Тесла Фесту биће приказано преко 300 иновација,проналазака,нових технологија,нових производа, стваралаштва младих, уметничког и културног стваралаштва.

 

Учесници су проналазачи,ђаци, студенти,предузетници, институти,универзитети,компaније из Србије, Кине, Русије, Швајцарске, Румуније, Чешке Републике, Републике Српске и др.

 

Тема овогодишње Међународне конференције је :“Подизање свести о значају заштите и паметног управљања интелектуалном својином за привредни развој са фокусом на развој и перспективе производа са ознакама географског порекла,жигова и традиционалних знања“(У прилогу теме предавача).

 

На овогодишњем Тесла фесту биће изложена по први пут Изложба о Тесли Швајцарског удружења Тесла.Биће представљено више нових публикација о Тесли као и богат културноуметнички програм.

 

Учесници Тесла феста конкуришу за висока признања златне,сребрне, и бронзане медаље са ликом Николе Тесле и награду Светске организације за интелектуалну својину које ће бити додељене на основу оцене Међународног жирија.

 

Тесла фест представља најпрестижнију манифестацију ове врсте у нашем региону где се афирмишу иновације,проналазаштво,интелектуална својина као важан фактор културног,научног и технолошког развоја.Ова манифестација је посвећена и афирмацији лика и дела Николе Тесле који је велика инспирација посебно младим ствараоцима.

 

Тесла фест се отвара сваке године 12.октобра у славу Теслиног великог открића(обртно манетно поље,индукциони мотор,полифазни систем наизменичних струја).На овом открићу и патентима и данас функционише Светски енергетски систем.Октобра 12. 1887.године Тесла је Америчком Заводу за патенте поднео своју прву патентну пријаву којом је ово откриће подарио човечанству на вечност.За овај дан Тесла је реакао да му је један од најдражих у животу јер је доживео реализацију свог открића изградњом хидроелектане на Нијагариним водопадима..Овај дан обележавамо као Дан проналазача Србије и предлажемо да буде Дан проналазача целог света.

 

Неке од иновација,проналазака и технологија који се могу видети на овогодишњем ТЕСЛА ФЕСТ-у:

 

Проналазак који штити електричне уређаје у домаћинству од прегоревања

Уређај који спречава крађу струје

Проналазак који штити електричара од струјног удара

Самосушећи малтер који решава проблем влаге на зидовима објеката

Сателитско управљање роботима који обављају све послове у пластеницима и стакленицима

Вишенаменски кревет за заштиту људи заробљених у рушевинама земљотреса

Утицај магнетног поља на живе организме

Еколошка производња меда

Инсталације за дезинфекцију стоматолошке установе за 10 мин.

Усисивач за лешнике

Иновативна роштиљ жица за ражњиће и гриловано поврће

Мобилна соларна електарана за домаћинства

Систем пасивне елиминације статичког електрицитета –решава проблем експлозије и пожара у повишеним зонама опасности,процесној индустрији,наменској индустрији у сушарама,силосима(прашкастој,чврстој,гасовитој и течној фази)

Мобилни пречистач воде у језерима

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 октобар 2019 19:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија