Кућа Добрих Вести

Login

Почиње седми фестивал науке, веровали ви или не

Оцените овај чланак
(6 гласова)

naukajedanБЕОГРАД – Наука је досадна, неразумљива и намењена људима који се њом и баве. Каква предрасуда! Кад год чујем нешто слично мутирам од беса. Ових дана одлажем претварање у Хулка, јер програм седмог Фестивала науке црпи последње атоме снаге не би ли, под слоганом „Суперхероји науке“, показао колико наука може бити приступачна и способна да одузме дах.

Док се мрзнемо и у време глобалног загревања, од 5. до 8 децембра, можете се утоплити у зградама бивше робне куће Клуз, Студентског културног центра и Народне банке Србије. Ту ће се окупити зналци из наше земље, Шведске, Естоније, Холандије, Француске и Хрватске и представити 32 поставке које би требало да заблистају колико и просечна супернова.

О свему и свачему, уздуж и попреко

Уколико се у гужви заљубите у неког штребера или штреберку са наочарама величине тегли (јер наука никада није била више секси) ништа не брините – на фестивалу можете сазнати одакле нам у таквим ситуацијама лептирићи у стомаку и чему служе феромони. Пре тога можете проверити вид уз помоћ научника и лекара, али се чврсто држите тога да, видели ви добро или не, о укусима у време зимског лова на партнера не треба расправљати. То можете оставити за просторије Студентског културног центра, где ће се, између осталог, водити дебата о генетски модификованим организмима.
Ми из Куће добрих вести нисмо сигурни да ли ће, после конзумирања таквих производа на романтичној вечери, вама или вашем партнеру израсти трећа нога или још једно стопало, али немојте заборавити да оперете руке. Ако на фестивалу запамтите како се прави гел за суво прање руку, не морате ићи по сапун у вечито сумњиве тоалете да бисте чули врисак милиона бактерија у агонији.
Поред рецитовања састојака за масовни помор микроскопских организама, неки од 550 младих научника из 52 институције, рећи ће вам, математички прецизно, личи ли ваша љубав на неког глумца или глумицу, па добро процените има ли ту материјала за венчање, или ништа од цунамија радости. На питање колико цунами може бити снажан и како заиста настаје тај високи талас одговор, погађате, опет, можете пронаћи на фестивалу.

 


И запамтите – првих неколико сусрета са вољеном особом је пресудно. Да не би дошло до скандала који би вас лоше представио, клоните се белоглавих супова, змија и разних других животиња, које ће у Студентском културном центру продефиловати у више шоу програма. Не могу да тврдим, али мислим да нема те живуљке која се неће уплашити људи, па будите крајње пристојни.
Све очи, и ваше и оне вашег партнера, не рачунајући наочаре величине тегли, уперите на сцену када научници буду палили воду, ледили ваздух и бојили пламен (да, добро сте прочитали). Природњачки центар из Свилајнца побринуо се за презентацију реплика диносауруса, а биће ту и уживања у звездама мобилног планетаријума, простора за бројне полиедре, изуме и машине Леонарда да Винчија, који нам стижу из Италије, и много тога другог. Простор за најмлађе ове године је пронађен у некадашњем Еуросалону (у улици Краља Милана бр. 1), где ће дечици пажњу окупирати експериментални мишеви и бројне паметне играонице.

КОЛИКО ТО КОШТА

Цена улазница је далеко јефтинија од Универзалног суперсоничног свемирског модулатора. Да видимо... 150:2+25x25-538+... То вам је 400 динара! Уколико желите да пропратите дешавања само у Студентском културном центру и Еуросалону мораћете да избројите 300 динара, а са истом улазницом, током четири дана фестивала, можете посетити Научни центар Музеја науке и технике (Скендер-бегова 51), који нуди 20 експоната најразличитијих размера – од планета, до ДНК молекула.
Прошле године, Фестивал науке посетило је чак 27.000 посетилаца. Надајмо се да ће их ове године бити још више, у инат Екрему, Зорици Марковић и Ким Кардашијан.

 

 

Фестивал науке отвориће:

Сутра, 5. децембра у 9.30 часова у згради бивше РК Клуз (сада Зептер Еxпо), Масарикова број 4. - Седам суперхероја Фестивала науке – др Зорана Курбалија Новичић, Јелена Пајовић, Воин Петровић, др Владимир Јовановић, др Милован Шуваков, др Оливер Петровић и Лука Михајловић, као и Ана Јовановић, директорка Фестивала науке.

Легенда каже да само када се на једном месту нађе свих седам суперхероја науке, 7. Фестивал науке, може да почне.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 децембар 2013 16:06
Љубисав Панић

ЉУБИСАВ ПАНИЋ  je рођен 1983. године у Лозници. Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Члан је редакције и новинар магазина Лице улице, где пише текстове о филму, друштвеним и еколошким проблемима. Филмске критике пише за сајт Попбокс, а као филмски критичар и критичар научнопопуларне литературе радио је за магазин Yellow Cab. Његова примарна интересовања везана су за области филма и науке.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија