Кућа Добрих Вести

Login

Помозимо акцију - бесплатни плацеви у ивањичком крају

Оцените овај чланак
(5 гласова)

uvodnaБЕОГРАД - Поглед на сутон, са ваше груде! Има ли шта лепше од тога, а уз то сте и део једног великог друштвеног пројекта оживљавања села у Србији!
Један од таквих крајолика је и у подножју планине Чемерно, чији је потенцијал препознало Удружење пољопривредника и предузетника “Савремено село” из Осонице, места код Ивањице.

То Удружење, које се бави развојем села и сеоског туризма, драж свог краја спојило је са својом мисијом и додатно је оплеменило једном хуманом акцијом којој су се прикључили и мештани, а сада се, на овај начин, прикључује и „Кућа добрих вести“.

Затражено је, наиме, од оних сељана, који на висоравни Црна Бара, на 20 километара од Ивањице, у подножју планине Чемерно имају земљу, поклоне плацеве за изградњу викендица људима који желе да дођу да живе на селу.

Зашто да не, сигурно је свако од нас понекад пожелео да буде на месту где може на миру да посматра залазак сунца, да ужива у погледу на линију спајања брда у даљини са најлепшим бојама сутона. Познат нам је тај осећај - такви пејзажи пружају осећај мира и одузимају дах. Висораван у западној  Србији, у подножју планине Чемерно, један је од таквих крајолика, зашто не уживати и живети са њим..

 

Велики друштвени пројекат – Оживљавање села у Србији

 

Једини услов за будуће станаре би био да куће буду изграђене од природног материјала, дрвеног и тесаног камена у етно стилу и да се не отуђују.

"На локацији Црна Бара која се налази испод планине Чемерно одржава се сваке године манифестација у такмичењу џипова – Џипијада. То је локација са које се пружа поглед на већи део западне Србије и јако је занимљива за поклонике природе. Ми смо то препознали и предложили да би ту јако лепо било направити излетиште, саградити викендице од природног материјала. Још боља опција би била да  купе куће брвнаре које се могу наћи у добром стању у нашим крајевима. Те куће су старе и по неколико деценија  а њиховим премештањем би се оне сачувале од пропадања”, каже на почетку разговора за интернет новине Кућа добрих вести председник Удружења “Савремено село” Вељко Караџић.

Према његовим речима, убрзо, након обављеног разговора са власницима тих парцела да поклоне по неки плац за изградњу викендица, добили су позитиван одговор.

Караџић тврди да људи зову и интересују се за ту, али и многе друге локације, у зависности од тога шта им више одговара.

“Неко хоће место где су потпуни мир, тишина, нетакнута природа, где има пуно дивљачи као што су срне, зечеви,дивље свиње. Где има пуно шумских плодова као што су боровнице,шумске јагоде, дивље малине, печурке, чиста изворска вода”, објашњава он и додаје да се јављају људи из Крагујевца, Чачка, Крушевца, Београда….

До поменуте локације из села Осонице има око осам километара макадамског пута. Струје за сада нема, а ако ова прича уроди плодом не значи да је неће бити, каже Караџић.

“Али, већи број људи који воле овако нешто и не интересује струја, већ би користили неке друге изворе енергије”, истиче он и наводи да је мештатин из села Луке Хранислав Јеротијевић већ поклонио свој плац.

Један од првих заинтересованих био је београђанин Александар Котлајић из Београда.

“Александар Котлајић  из Београда је био наш први гост који је дошао по плац. Он се одлучио за село Луке поред асфалтног пута, где је и добио плац, а пошто му се јако свидео ивањички крај после десетак дана је поново дошао и купио десетак ари да сагради већу дрвену кућу”, каже Караџић.

Удружење “Савремено село” започело је изградњу објекта на Црној Бари, а има и неколико резервисаних плацева. Почетак изградње се очекује наредне године.

“За сада ми из Удружења само спајамо заинтересоване са људима који би поклонили плац. Услов ће бити да у року од, рецимо, две године саграде викендицу. Зависиће све од договора са власницима. Удружење ће у наредном периоду разговарати са локалном самоуправом о овој идеји, па ако они позитивно оцене нашу мисију ми ћемо наставити даље, а ако не прича ће, нажалост бити заустављена…”, каже Караџић, напомињући. Он напомиње да је потребно на тој локацији направити план просторног планирања, поправити и насути тврдим материјалом путеве, направити акумулацију воде, а то са врло малом количином новца може да се реши.

Удружење, указује Караџић, без одређених институција које би требале да препознају позитивне стране ове приче, неће моћи само да направи пројекат.
“Нажалост, држава мало, или ништа не улаже и не подржава сличне иницијативе да се спасу села од пропадања. Добрих примера има пуно. Осоница, рецимо, има око 230 домаћинстава, просек старости је четрдесетак година, а село је пуно деце. Ове године до четвртог разреда чак похађа школу око 50 ученика, што је за похвалу. Пуно тога би се имало шта рећи о овом селу,  али узалуд, нема ко да чује или неће да чује”, револтиран је Караџић.
Према његовим речима, људи са села и село су запостављени од стране државе, а зна се да без јаког села нема јаке државе

 

Ако сви помогну - наше село ће бити лепше него у Швајцарској

 

Ово проактивно Удружење има пуно идеја, а његови чланови сматрају да би за неколико година могли имати село лепше него било које село у Швајцарској.

”Стекли смо утисак да младима није довољно да ми из Удружења дајемо предлоге. Када би се појавиле неке јавне личности међу нама, они би више имали поверења у ово што радимо”, сматра Караџић.
 

Џипијада и Ивањички Златибор

Удружење пољопривредника и предузетника “Савремено село” из Осонице основано је 28.јуна 2010. године. Циљеви ове организације су,  између осталог, заштита животне средине, упознавање деце и младих о значају чувања и заштите животне средине, едукација пољопривредника и приватних предузетника, развијање сеоског туризма, организовање манифестација као сто је “Џипијада” и друге, а све ради развијања туризма и оживљавања села.

“Џипијада” је лепа манифестација спортског, такмичарског  и туристичког карактера, са доста разноврсног програма. Ове године одржавана је од 17. до 19. августа. На манифестеацији се окупља велики број људи, а пре свих, долазе млади из целе Србије. Осим вожње са џиповима и такмичења са њима, учесници манифестације се надмећу у превлачењу конопца, бацању камена са рамена, скоку у даљ, скоку увис…Људи кампују од петка до недеље и уживају у прелепој природи.

Повратак младих на село

Овај смер ка повратку младих и свих других заинтересованих на село, ради живота у природи, на чистом ваздуху, на својој дедовини, подржаваће "Кућа добрих вести" својим текстовима, саветима стручњака о томе како се и од чега на селу може добро живети. Да ли је то органска производња хране, развој сеоског туризма, гајење коза, или шта год друго, само да помогнемо, макар информацијама, да се људи запосле, буду своји на своме, да могу да живе од свог рада, а још у здравој животној средини какву сигурно пружају наша дивна села. Уз та писања и преношења искуства и других земаља на овом плану,настојаћемо да подстакнемо и државу и нашу дијаспору да помогну том повратку и оживљавању наших села у која би, сигурна сам, сваки странац када их једном види и доживи, долазио заувек. Можда ту и да остане, са нама, градећи заједничку кућу.

"Наше је само оно што другима дамо",мото је "Куће добрих вести", а шта може боље да то ослика од нашег традиционалног, али помало заборављеног обичаја добросуседства и људске помоћи - МОБЕ. Укључимо се у њу сви, помозимо једни другима, да би нам свима у Србији било боље.

Агнеза Трпковски

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено недеља, 16 септембар 2012 14:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија