Кућа Добрих Вести

Login

Индонезија - излазна капија ка економији југоисточне Азије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kapasarenenenneИндонезија је одувек тежила да одржи узајамно користан однос са међународном заједницом, укључујући Републику Србију, а сада жели да прошири билатералну сарадњу и на нове важне секторе, поручио је амбасадор Индонезије у Србији и Црној Гори Мохамад Чандра Видја Јуда.

 

Амбасадор Видја Јуда је на пријему поводом националног празника Индонезије, подсетио да је камен темељац билатералних веза постављен 1954. године од када су односи и пријатељство постајали све јачи и јачи, подржани споразумима о различитим режимима на економском, образовном, културном и безбедносном плану.

 

„Врхунац наше сарадње било је покретање билатералног међурелигијског дијалога Индонезија-Србија или ISBID у Београду 2011. године. ISBID је од тада постао јединствена платформа за неговање узајамног и поверења међу припадницима различитих вера у наше две земље,“ истакао је амбасадор Индонезије у говору на пријему поводом обележавања 74. годишњице независности Републике Индонезије и 74. годишњице Националне оружаних снага Републике Индонезије.

 

Током говора 8. октобра у београдском хотелу Хилтон, амбасадор Видја Јуда је пред личностима из разних сфера српског друштва, као и члановима дипломатског кора, казао:

 

„Екцеленције, даме и господо,

 

Добро вече.

 

Све Вас топло поздрављам.

 

Хвала што сте се вечерас придружили нашем пријему.

 

Вечерас прослављамо 74. годишњицу независности Републике Индонезије, као и 74. годишњицу Националних оружаних снага Републике Индонезије.

 

Обележавамо такође 65. годишњицу билатералних односа Индонезије и Србије, која пада 4. новембра ове године.

 

                         grupasareni

 

Екцеленције, даме и господо,

 

Не тако давно, оснивачи Индонезије почели су да граде нацију која је уједињена, стабилна, праведна, демократска и просперитетна. Они су у великој мери успели. Данас у Индонезији живи око 270 милиона грађана, што је четврто највеће становништво у свету, глобално најмногољудија муслиманска земља, као и трећа највећа светска демократија.

 

Индонезија је члан Групе 20 (Г-20), која има десету највећу привреду на свету мерено паритетом куповне моћи.

 

Као држава-архипелаг, Индонезија се састоји од 17.504 великих и малих острва, а понекад и више, зависно од плиме.

На овим острвима у складу живи више од 300 етничких група, што Индонезију чини моделом плурализма и толеранције – вредностима које одражавају наше односе са светом.

 

Екцеленције, даме и господо,

 

Преамбула нашег устава обавезује Индонезију „да учествује у успостављању светског поретка заснованог на слободи, трајном миру и социјалној правди“. Стога ћемо напорно радити на испуњењу овог мандата билатералним, регионалним и мултилатералним ангажманима.

 

Појачаћемо везе пријатељства и сарадње са пријатељским земљама попут Србије.

 

Као један од чланова-оснивача Удружења земаља југоисточне Азије или АСЕАН, предузећемо мере да помогнемо у обезбеђивању сигурности и просперитета региона југоисточне Азије.

 

Побринућемо се да АСЕАН допринесе миру и безбедности у ширем индо-пацифицком региону и уопште у свету. Ми ћемо чврсто подржати солидарност и средишњост АСЕАН.

 

На глобалном нивоу, од 1957. година оружане снаге и полиција Индонезије играли су активну улогу у одржавању међународног мира, распоређивањем преко 33.000 припадника мировних снага у мисијама Уједињених нација.

 

Данас је Индонезија један од осам највећих донатора мировних мисија УН, која је послала 2.907 активних припадника у девет таквих мисија.

 

Раније ове године Индонезија је четврти пут постала нестална чланица Савета безбедности УН. Ово је још једна златна прилика да Индонезија буде снага за мир кроз промоцију дијалога и ефикасних дипломатских иницијатива.

 

У Савету ћемо радити са усклађеним глобалним напорима у борби против тероризма, екстремизма и радикализма и на промовисању партнерства између развијеног и света у развоју ка достизању одрживог напретка.

                                                   grupaindo

 

Екцеленције, даме и господо,

 

Индонезија је одувек тежила да одржи узајамно користан однос са међународном заједницом, укључујући Републику Србију.

Камен темељац наших односа постављен је 1954. године. Од тада су наши односи и пријатељство постајали све јачи и јачи, подржани споразумима о различитим режимима на економском, образовном, културном и безбедносном плану. Желимо да проширимо нашу сарадњу и на нове важне секторе.

 

Врхунац наше сарадње било је покретање билатералног међурелигијског дијалога Индонезија-Србија или ISBID у Београду 2011. године. ISBID је од тада постао јединствена платформа за неговање узајамног и поверења међу припадницима различитих вера у наше две земље.

 

Индонезија ће 23. и 24. овог месеца бити домаћин Четвртог ISBID, који ће истражити тему одржавања мира и хармоније кроз ангажовање жена, младих и медија.

                                                          sareniigra

Екцеленције, даме и господо,

 

Током година су Индонезија и Србија успостављале све обимније економске и трговинске односе. Међутим, статистика не одражава огроман потенцијал наше две земље. Неискориштене су могућности у областима агробизниса, енергетике, инфраструктуре и туризма.

 

Српски инвеститори и трговци могу се ослонити на домаће тржиште Индонезије од око 270 милиона људи, са средњом класом која је у порасту.

 

Сходно томе, 19. септембра 2019. године привредне и индустријске коморе Индонезије и Србије потписале су Меморандум о разумевању, чији је циљ повећање обострано корисне економске и пословне сарадње.

 

Надаље, Индонезија може послужити као излазна капија ка економској заједници АСЕАН, мотору глобалног економског раста, огромном тржишту од 650 милиона људи.

 

АСЕАН је сада трећа по величини економија у Индо-Пацифику, пета по величини у свету. Током протекле деценије то је била трећа најбрже растућа велика индо–пацифичка привреда. Посредством АСЕАН годишње пролази глобална трговина од преко 3, 4 билиона америчких долара.

 

Зато нашим пословним партнерима из Србије кажем: Прилика је ту, искористите је. У том духу вас позивам да присуствујете годишњем сајму „Trade Expo Indonesia“ 2019. године који ће бити одржан од 16. до 20. октобра 2019. године у Џакарти.

                                                       muftijeeeee

Екцеленције, даме и господо,

 

Индонежански инвеститори се веома залажу и траже могућности за улагање у Србију. Два највећа индонежанска инвестициона конгломерата, Салим Група и Бавазир Група, водила су ка томе, односно, изградиле су фабрику инстант резанаца у Инђији и плантажу печурака у Ковину.

 

Још једна област на којој можемо проширити инвестициону сарадњу јесте стварање капацитета за почетнике, те мала и средња предузећа.

 

У том погледу, Индонезија је главни потенцијал за нове почетне компаније. То је база за пет почетних компанија, уникорн (старт ап компанија у приватном власништву вредна преко милијарду долара), достигнуће без премца у југоисточној Азији.

Да би успех ових компанија био остварен, Амбасада Индонезије је, у сарадњи са нашим Министарством иностраних послова, недавно одржала Међународну радионицу за предузетнике у Београду на којој су учествовали млади предузетници из Србије и региона.

 

Екцеленције, даме и господо,

 

Са Србијом, такође, сарађујемо у области образовања. Тренутно Индонезија и Србија проширују програме стипендирања студената из узајамних земаља.

 

Постоји велико одушевљење за индонежанску културу у Србији. Многи српски студенти уписани су на наше традиционалне курсеве плеса. Више од 5.000 људи присуствовало је нашој манифестацији „Калимантан, земља чуда“, одржаној прошлог аугуста на тврђави Калемегдан.

 

Као нови амбасадор Индонезије у Србији, радујем се сарадњи са свима Вама у даљем јачању наших односа у корист наших земаља и народа.

 

Молим вас, придружите ми се сада у наздрављању за даље пријатељство и просперитетну будућност народа Србије и Индонезије, као и народа наших земаља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 октобар 2019 13:44
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија