Кућа Добрих Вести

Login

Фабрика Indomie у Инђији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Ambasador IndonezijeMr KandouБЕОГРАД - Сунчани петак, 2. септембар у плодној равници око Инђије, изгледа да је био добитнички окупљенима. Домаћинима из Србије, представницима индонежанске државе и највећег конгломерата из те земље у Југоисточној Азији, Салим Групе.


Председник Србије Томислав Николић и председавајући и главни директнор Салим Групе Ентони Салим отворили су у модерном светлом постројењу црвено-белих боја, попут индонежанске националне заставе, фабрику IndoAdriatic Industry, прву за производњу индонежанских нудли Indomie у Европи. IndoAdriatic Industry је лиценцирани произвођач инстант нудли трговинске марке Indomie, по овлашћењу PT Indofood Sukses Makmur Tbk, дела Салим групе.


IndoAdriatic Industry је после непуне две године градње добила свој дом који планира да убрзано шири. “Када будете дошли за годину дана, нећете препознати ово место,” казао је за Кућу Добрих Вести директор фабрике Хасан Ал Шараф.


Председавајући Салим је рекао да је "индонежанска страна толико задовољна сарадњом са председником Републике и Владом Србије да су донели одлуку да одмах почну нову технолошку фазу и проширење капацитета".

 

levo

 

Антони Салим је исказао жељу да почну активности и осталих чланица групације које занима изградња две индустријске зоне, из области пољопривредних технологија и из информационих технологија, уз тесну сарадњу са универзитетима Србије.


У говору је председник Николић рекао да је отварање фабрике важно не само за општину Инђија, већ за читаву Србију јер представља развојну шансу домаће привреде. Та инвестиција је од великог значаја за оне који ће у тој фабрици наћи запослење, али и за бројне пољопривреднике и остале кооперанте који ће по отварању фабрике сарађивати са компанијом "Индофуд", казао је председник Србије.


Николић је истакао да ће у новоотвореној фабрици у првој фази бити запослено преко 100 радника, а план је да када инвестиција буде заокружена, број запослених достигне 500. Сировине које ће се користити за производњу нудли биће у највећој мери домаће, па се процењује да ће српски удео у производима те фабрике достизати и 90 процената.
"Први важни ефекти за српску привреду већ су видљиви, јер је у процесу припреме изградње овог постројења ангажован велики број локалних фирми, од добављача сировина и техничког материјала, до низа извођача грађевинских и монтажних радова. Тако је и у процесу изградње ове фабрике обезбеђен посао за домаће раднике", рекао је председник Србије. Додао је да се значај ове инвестиције за српску привреду огледа и у томе што роба која буде произведена у тој фабрици неће бити намењена само домаћем тржишту, већ ће бити извожена у све земље региона.


Најзначајнији ефекат је, оценио је председник Николић, порука да је Србија способна да игра и победи у најважнијим утакмицама на глобалном тржишту и нагласио да је доказ за то што су капиталом инвеститора из Индонезије купљене машине у Јапану, на којима ће "вредан и стручан српски радник прерађивати најквалитетније српске сировине у производ који ће се извозити у Америку, Европску унију и широм света".
"На тим прозводима ће уз име "Инфуд" писати "произведено у Србији", а све то само потврђује чињеницу да је наша земља право место за инвестирање. Нека то уједно буде јасна порука и позив свим заинтересовануим инвеститорима широм света - Србија је значајан и озбиљан партнер", поручио је председник Николић.


Председник Покрајинске владе Игор Мировић је изразио задовољство што је „Индофуд“ за инвестивцију чија вредност прелази 11 милиона евра изабрао баш Србију и Војводину, јер, како је нагласио, у овом делу Европе Србија и јесте најбоље место за улагање.

 


"Наша земља је последњих година покренула значајне привредне реформе које су допринеле побољшању инвестиционе климе и јачању привреде. То и нас у Покрајинској влади обавезује да наставимо истим путем и ми ћемо у новима мерама које предузимамо подстицати развој бизниса, предузетништва и понашати се по пословном моделу као Покрајинска влада и чинити све да и други инвеститори наставе да улажу у нашу земљу, посебно у Војводину", казао је Мировић.

DSCN3384

 

Мировић је нагласио да отварање фабрика из области прерађивачке индустрије, а управо такво је ново постројење „Индофуда“, има кључну улогу у развоју привреде. „Прерађивачка индустрија је главни замајац отварања нових радних места за раднике различитих образовних нивоа, а истовремено ствара нову додату вредност, посебно за извоз“, додао је председник Покрајинске владе.


"Бићемо успешни само ако будемо дошли до тог нивоа да све општине у Војводини имају бар једног овако великог инвеститора", закључио је Мировић.


За Инђију, која има око 47.000 становника и једна је од најразвијенијих општина у Србији, развој прерађивачке индустрије има кључну улогу у развоју привреде. Зато је Председник општине Инђија Владимир Гак, упутио речи хвале представницима индонежанске компаније што је одлучила да инвестира баш у ту општину.


Градоначелник Гак је изразио наду наду да ће заживети идеја о отварању индонежанске радне зоне у Инђији. О томе је недавно разговарано приликом посете амбасадора Индонезије у Србији Хари Роберта Џејмса Кандуа тој општини.


Гак је истакао да ће локална самоуправа пружити сву подршку како би „Индофуд“ био проширен и запослио још више људи. „Срећан сам због мојих Инђинчана што ће имати прилику да раде у фабрици која постаје центар за снабдевање нудли у Европи. Сигуран сам да ће многе индонежанске компаније кренути путем „Индофуда“ и Инђија ће учинити све да се инвеститори осећао као домаћини у нашој општини“, рекао је Гак.


Амбасадор Индонезије Кандоу је у говору на свечаности казао да његова земља и Србија имају јаке историјске везе и традиционално уживају топле, пријатељске односе. “Билатерални односи добијају на вишестраности и постају све значајнији, како у погледу садржаја тако и јачању партнерства између наших земаља,” казао је амбасадор.


Амбасадор Кандоу је истакао да су узајамни билатерални односи “достигли посебан ниво посетом Председника Томислава Николића Индонезији од 26. до 28. априла 2016. То је заправо била прва посета Председника Србије Индонезији у последњих 58 година. Тај историјски тренутак дао је подстрек продубљењу међусобних активности и пружању могућности потенцијалног развоја сарадње у политичкој, економској и друштвено културној области,” рекао је амбасадор.

 

ddadere

 

Кандоу је изнео да су током билатералних састанака “председници размотрили могућности и иницијативе за јачање сарадње у билатералним, регионалним и глобалним доменима. У погледу билатералне сарадње ове стране су се том приликом сагласиле и нагласиле спремност да унапреде и промовишу економску сарадњу, посебно у области трговине и инвестиција чиме се могу постићи конкретни резултати за добробит народа наших земаља,” као је амбасадор.


Амбасадор је оценио и да последњих неколико година стално расте квалитет и обим економских односа између две државе. “Ширење инвестиционих активности групе Салим и у Србији имало је стратешку улогу у развоју конкретне сарадње између наших земаља. Фабрика IndoAdriatic Industry подигнута у Инђији потврда је спремности Индонезије да јача економске и пословне везе са Србијом,“ констатовао је Кандоу.

 

 

iondofu

 

Амбасадор Кандоу је, такоже, указао како је отварање индустријског погона за производњу печурака у Ковину прошлог априла која је власништво Делта Дануб, а иза које стоји друга индонежанска компанија Бавазир, “још један индикатор важности билатералних економских односа.” Он је изразио наду да ће са Салим групом и Бавазир групом бити настављена веома плодна сарадња у јачању економских односа између Индонезије и Србије.


“Заиста охрабрује чињеницада се инвестиције шире,” рекао је Кандоу. “Међутим, чврсто сам уверен да постоји још велика могућност сарадње у многим областима. Морамо сагледати неискоришћене домене у којима још увек постоје могућности сарадње. У том смислу искрено се надам да ће Салим група наставити да развија и промовише конструктивну сарадњу као и да изналази нове могућности у неискоришћеним и неистраженим областима привреде, како у Србији тако и у региону Балкана,” казао је амбасадор.


Каноду је још једном подвукао приврженост и јаку подршку амбасаде Републике Индонезије у Београду развоју пословне сарадње између те државее и Србије. Он је позвао и припаднике приватног сектора Србије да учествују на 31. Трговинском сајму EXPO Indonesia који се одржава од 12. до 14. октобра у Џакарти. “Топло се надамо да ће српски приватни сектор искористити ову добру прилику да афирмише своју пословну активност и да се истовремено развија заједно са Индонезијом,” поручио је амбасадор Џејмс Кандоу.


desno

Акстон Салим, директор PT Indofood Sukses Makmur Tbk је у говору изразим дубоку захвалност Влади Србије на великој подршци која је дата реализацији инвестиције те групације. Он је похвалио сарадњу са амбасадом Индонезије у Србији и подршку Владе из Индонезије овом напору.


„Четрдесетих година прошлог века мој деда је основао групацију Салим и из ње је изнедрен низ корпорација које послују широм света. Сигуран сам да би дека био врло задовољан што смо дошли овако далеко, чак до Европе и да смо у Европу крочили прво баш у Србији,“ казао је Акстон Салим који је син председавајућег и главног директора Салим Групе, Антони Салима. Он је изразио наду да ће тај конгломерат, на неки начин, наставити да продубљује блискост у билатералним односима између Индонезије и Србије који имају имају дубоке корене. 

 

Акстон Салим је подсетио да је бренд Индомие формиран 1970-тих, постоји већ четрдесет пет година и продаје се у 50-ак земаља, укључујући и Блиски Исток, Африку, Западну Европу, Аустралију, Јапан и Сједињене Америчке Државе. „Глобално гледано, имамо 30-ак фабрика које производе преко 20 милијарди пакетића нудли годишње и у ту породицу се сад укључила и фабрика у Србији. Ова Indomie фабрика ће производити инстант нудле и претпостављам да ће у будућности послужити и као капија пословања у Србији и суседним земљама,“ казао је млађи Салим.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 11 септембар 2016 15:31
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија