Кућа Добрих Вести

Login

Дан државности Јужне Кореје

Оцените овај чланак
(2 гласова)

petkorejaСрбија је исказала снажну подршку жељи владе Јужне Кореје да обезбеди примеран однос између денуклеаризације Корејског полуострва и напредовања у односима између двеју Кореја што се у Сеулу високо цени, изјавио је Хјунсо Јун, високи јужнокорејски дипломата. Јун, отправник послова амбасаде Републике Кореје у Београду је на свечаности обележавања Дана државности те источноазијске државе, такође, казао да „развијајући билатералне односе, Кореја усмерава своје напоре ка подршци чврстој стабилности и трајном напретку на Балкану, као и реформама и европском путу Србије.“

 

Отправник послова Јун је поред осталог рекао и:

 

„Многи од вас се можда сећају нашег пријема децембра прошле године када смо прославили и наш Дан државности и наступајуће Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу.  

 

А многи од вас ће се, такође, можда сетити да је током овогодишњих Зимских олимпијски игара у Пјонгчангу у фебруару започео дијалог и ангажовање између Јужне и Северне Кореје после година прекида односа.

 

То нас је потом довело до првог самита између двеју Кореја после једанаест година, а ускоро је уследио први самит између САД и Северне Кореје и други и трећи самит између двеју Кореја.

 

Сада очекујемо четврти самит између двеју Кореја у Сеулу и други самит између САД и Северне Кореје.

 

Овај драматичан дипломатски развој догађаја који се одвија на Корејском полуострву током последњих неколико месеци неки би могли назвати правим чудом.

 

Међутим, да цитирам нашег бившег председника Ким Де-Ђунга, добитника Нобелове награде за мир, „ниједно чудо не настаје случајно“. Постоје поводи и убеђења, напори и вођство.

                                                     

По ступању на дужност у мају прошле године, председник Мун Ђе-ин је поставио постизање трајног мира на Корејском полуострву као један од најважнијих приоритета своје спољне политике.

 

Знамо да је то високо постављен задатак, али дипломатски напори наше владе да дође до трајног мира и потпуне денуклеаризације на Корејском полуострву ће бити настављени.

 

Влада Јужне Кореје жели да обезбеди примеран однос између денуклеаризације Корејског полуострва и напредовања у односима између двеју Кореја.

 

                             petkoreja39999

 

То је једно од главних политичких усмерење Јужне Кореје.

 

Желели бисмо да за то добијемо континуирану подршку међународне заједнице.

 

Србија нам је по овом питању исказала своју снажну подршку. У име наше Амбасаде, желим да кажем да високо ценим ову подршку.“

 

 

Билатерални односи Србије и Јужне Кореје

 

Јун је истакао да су „Србија и Кореја водиле дугу борбу и жуделе за миром и напретком у својим регионима.

 

 Тако да, развијајући билатералне односе, Кореја усмерава своје напоре ка подршци снажној стабилности и трајном напретку на Балкану, као и реформама и европском путу Србије.

 

 

Дигитализација, пре свега

 

Током наше активне сарадње у области ИЦТ сектора, прошле године смо отворили у потпуности опремљени и обновљени ИТ центар у Београду, под називом „Српско-корејски приступни информациони центар“.

 

 За мање од годину дана се показало да је то не само симбол сарадње између две земље већ и право чвориште ИТ образовања за људе у Србији.

 

Штавише, различити пројекти сарадње између Србије и Кореје се сада одвијају у областима као што је Е-управа, систем података заснован на рачунарству у облаку, систем управе Е-докумената и памтан град, да именујем само неке.

 

Посете на високом нивоу дају добар импулс сарадњи, као на пример визита заменика председника наше Народне скупштине Србији у марту ове године. Посета корејског министра унутрашњих послова и безбедности у децембру ће унапредити нашу сарадњу у области јавне администрације са заједничким циљем обезбеђивања бољих јавних услуга за све.“

 

                                                                petkoreja1

Развој економске сарадње

 

 

Јун је навео да су „Само ове године, инвестиције из Кореје повећане за више од 60 процента. Корејске компаније све више исказују интересовање за улагање у Србији.

 

У новембру ће уследити нова инвестиција, почеће са радом фабрика бакарних каблова компаније Супериор Есеџин у Зрењанину, вредна око 30 милиона евра.

 

Неколико корејских фирми које производе обућу, индустријске рукавице и ауомобилске делове су у завршној фази одлучивања да почну са новим улагањима у Србији.

 

 

Унапређивање културне размене између Кореје и Србије

 

Коначно размена у области културе.

 

Сада се уобичило веровање да култура може да представља солидну основу на којој се граде односи поверења; култура, такође, може да буде чврста спона која повезује умове двеју земаља.“

 

Отуда је за амбасаду Кореје унапређивање културне размене између Кореје и Србије један од главних приоритета рада сваке године.

 

Отуда вечерашњи концерт није само прослава националног дана Кореје већ и великог финала овогодишњих Дана корејске културе који су почели позног септембра и наставили се до данас.

 

Традицију организовања годишњег фестивала корејске културе почели смо 2017. Прошлогодишња главна тема је била „Скочи до Кореје“ чиме смо се надали да ће се људи из Србије још једном одушевити традиционалним и типичним елементима корејске културе.

 

Овогодишња тема је ‘Упознајмо се ближе” у нади да ће на основу прошлогодишњег уводног упознавања, овдашњи људи постати ближи другим подручјима корејске културе.

 

Тако је током октобра амбасада представила више од 15 културних догађања, укључујући корејске бубњаре, вилионисту, модног дизајнера, класичне и џез певаче и, коначно, корејског оперског певача Те Донг Јанга који ће вечерас наступити са солистима Народног позоришта.

 

Но, ми нећемо стати на овоме. И даље упорно радимо како би перипремили пригодне догађаје којима ћемо у 2019. обележити 30. година од успостављања дипломатских односа између Србије и Кореје.

 

                                                             operskaarija

 

Чврсто верујем да ће то бити добра прилика за даље продубљивање и проширивање наших билатералних односа.“

                       

 Дан државности и други главни национални празници Републике Кореје

 

Република Кореја слави пет главних националних празника у знак сећања на догађаје који се сматрају радосним за нацију. То су Дан независности, којим се сваког 1. марта обележава чин из 1919. о проглашењу независности усред јапанске окупације;, Дан уставности, када је 1948. донет устав Републике Кореје; Дан ослобођења, када је 15. августа 1945. земља ослобођена од јапанске империје на крају Другог светског рата; Дан државности, 3. октобар у знак сећања на утемељење Гођосона, прве државе корејске нације; и Дан хангула, 9. октобар којим се слави изум хангула, осебујног писма корејској језика 1443. и почетак његове употребе три године касније.

 

 

Дан државности или Гећонђол је национални празник од 1909. године и њиме се слави легендарно формирање државе Гођосон из 2333. године пре Христовог рођења. На корејском Гећеон или „Дан када се отворило небо“ се односи на датум када је Хванунг сишао из раја да живи међу људима. Национални мит на коме је утемељен национални празник дуго је интегрални део корејског националног идентитета.

 

 

Легенда о Хванунгу је записана у “Самгунгнаса,” или “Знаменитостима Три краљевства,” збирци корејских легенди и историјских записа вероватно написаних приближно 1281. Хванунг – син Хванина, „Господара Раја“– жарко је желео да живи у долинама и шумама на Земљи. Он је 3. октобра 2457. пре Христа напустио Рај и спустио се на сандалово дрво на планини Бекту (или Пекту) на северу Корејског полуострва и основао Синси, „Божји град“.

 

 

Према миту, пошто је чуо молитве тигра и медведа који су желели да постану људска бића, Хванунг их је послао у пећину да у њој бораве 100 дана. Тигар је убрзо одустао, али је медвед издржао и био преображен у жену коју је Хванунг узео за супругу. Имали су сина Дангуна Вангома који је 2333. пре Христа крочио на престо наследивши оца и оформио прво краљевство Ђосон. Краљевство је данас познато као Гоћосон или „Стари Ђосон“ како би се разликовало од следећег краљевства Ђосон насталог много векова касније.

 

 

Слављење „Фестивала Отварања неба“ је у стара времена било повезано са жетелачким светковинама током којих су учесници одавали почаст прецима, искзивали захвалност за добар урод и посвећивали се разним религиозним чиновима. Свечаности су најчешће одржаване трећег дана десетог месеца месечевог (лунарног) календара.

 

 

Дан државности је поново званично признат 1949. Један од најпознатијих начина његове савремене прославе јесте свечаност у славу Дангуна Вангома на олтару Чамсонгдам. Чамсонгдам је смештен на врху планине Манисан на острву Чангвадо у Јужној Кореји, а према легенди, олтар је саградио сам Дангун.

 

 

На приватнијим свечаностима многи Корејци пале сандалово дрво у част Хванунговог силаска из раја крај сандаловог дрвета. Параде и фестивали се приређују широм Јужне Кореје и на њима су многи учесници обучени у традиционалне костиме и са маскама у част легендарног Дангуна. Уобичајене су и огромне количине корејске хране, пре свега ђапче (слатко-ќисело јело од резанаца и поврћа барених на пари), самгђопсал (сланина са роштиља) и ђонгва (хрскавичави и провидни слаткиши живих боја).

 

 

Прослава овогодишњег Дана државности Републике Србије у Србији

 Овогодишњи Фестивал Дани корејске културе одржан је од 24. септембра до 31. октобра 2018. у Београду и Новом Саду. После прошлогодишњих успешно организованих културних догађаја, Амбасада Кореје у Србији припремила је шири спектар догађаја.

 

Свечаност поводом националног празника Републике Кореје и окончања Дана корејске културе 2018. је одржана у Народном позоришту у Београду, 31. октобра уз присуство представника јавног живота Србије и чланова дипломатског кора акредитованих у Београду. Гала концертом, поново је отворена Велика сцена Народног позоришта у Београду.

 

Под диригентском управом Дејана Савића, уз Оркестар Националног театра, наступили су прваци Опере мецосопран Јадранка Јовановић, сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, тенор Душан Плазинић, бас Иван Томашев и специјални гост – баритон из Кореје Тае Јунг Јанг. На репертоару су биле популарне арије из опера „Севиљски берберин“, „Риголето“, „Кармен“, „Фауст“, „Андре Шеније“,„La favorita“, „Трубадур“ и „Бал под маскама“.

 

У оквиру концерта, који је режирала Ивана Драгутиновић Маричић, наступио је и Женски хор "Милена Павловић Барили" из Пожаревца.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 00:15
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија