Кућа Добрих Вести

Login

Како створити здраву рутину рада од куће?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rutinaradaodkucefgfgfgfgКако створити и применити здраву рутину рада од куће, нарочито у време пандемије и не дозволити да нам поремети баланс између посла и приватног живота?

 

Рад од куће није увек сјајан. Док вежбамо социјално дистанцирање како бисмо заштитили своје заједнице од ширења ковида 19, многи од нас су се изненада нашли да раде од куће. У ово доба важно је признати да постоји привилегија могућности рада и зараде код куће – али то не значи да је лако радити од куће. Овај вид обављања посла захтева ниво бриге о себи и дисциплине на коју нисмо навикли, а ако сте навикли да радите у тиму? То тек може бити усамљено. Неки од нас раде од куће годинама и чули смо сваку верзију фразе „тако си срећна“ која се може замислити. Речено нам је колико среће имамо што можемо радити у пиџами и креирати свој распоред рада. У стварности, пак, назвати стварну ситуацију суморном било би потцењивање. Оно што је започело као уживање у луксузу и слободи рада кад год и како год желимо, временом се делимично истрошило, а доласком пандемије, озбиљније су почели да недостају физички сусрети са драгим људима.

 

Са друге стране, рад од куће у некој мери ствара зависност од рада толико да понекад није искључено да се као људи дефинишемо кроз тај рад. Да доживљавамо себе као количину новца коју остваримо кроз тај мукотрпни рад од куће који се неретко претвори у дане И недеље прековременог посла. И то је само једна од замки у коју се може упасти кроз неприпремљен И нездрав рад од куће.

 

А како онда створити здраву рутину рада од куће?

 

Ако се борите са равнотежом између посла и приватног живота док радите од куће, ево неколико најбољих савета о томе, где год да сте!

 

Један од најважнијих аспеката рада од куће је успостављање граница и креирање правила рада за себе. Радни дан код куће може прећи у целодневни радни дан ако себи не постављате одговарајуће циљеве. Започните тако што ћете разјаснити како изгледа продуктиван дан – како бисте знали када је време за тај дан и како не бисте буљили у свој лаптоп у 21:00 питајући се да ли бисте требали стиснути још један сат обављања посла.

 

Ако блиско сарађујете са шефом или колегама, повежите их и поделите своја очекивања једни с другима. Једном када сте јасно разумели своја очекивања, започните сваки дан одузимајући време да бисте распоредили све што требате да урадите тог дана и проценили где сте постигли своје циљеве за недељу. Будући да је комуникација неопходна ако сте део тима који ради на даљину, добра идеја је да по потреби поставите Слацк канал за тренутну комуникацију или користите неке од других корисних алата за рад од куће. У супротном, будите опрезни и не губите дан у одговорима на маилове тако што ћете затворити апликацију за е-пошту и проверити је тек кад завршите важније задатке током дана.

 

Сваког месеца одвојите време да поново процените свој распоред

 

Ово је важно како бисте видели да ли паметно проводите најпродуктивније време. Доследност је кључна! Иако се неки од нас можда одупиру идеји рутине, заиста помаже да се уђе у ритам – посебно када радите у креативном пољу.

 

Проверите своје личне навике

 

Здраве навике код куће су исте као и све здраве навике. Пазите на себе као на мало дете, штенад или биљке. Ако се борите са депресијом, ево неколико савета који ће вам помоћи да се негујете у тешким данима.

 

Обуците се као за посао. Осим ако се искрено осећате најбоље у пиџами, свако јутро се обуците у нову, чисту одећу. Направите фризуру и шминку ако желите. Идите у шетњу. Пробудиће вас, даће вам неколико сунчаних минута и побољшаће расположење пре него што се пријавите за тај дан.

 

Правите редовне паузе. Подесите аларм сваког сата за паузу за истезање, паузу за кафу или воду или за још једну од оних шетњи по крају или око блока. Чак и ако то значи да ваш радни дан траје додатних 30 минута, тело ће вам захвалити.

 

Јавите се драгим људима. Позовите пријатеља или члана породице једном дневно. Чак и ако је реч само о краткој поруци а не позиву, покушајте да се повежете са другом особом ван посла. Постаните друштвенији. Планирајте редовне друштвене догађаје са пријатељима у свом граду. Ако немате са чиме да започнете, планирајте двонедељне или месечне вечери када се искључите са посла и идите у радионицу, клуб књига или догађај нечега што вас занима.

насмејана жена која ради од куће

 

Окружите се стварима које волите – биљкама, свећама, графикама, свежим цвећем итд. Изградите себи позитиван простор и одвојите време за састављање веселе листе песама или инспиративне листе подкаста како бисте провели дан. Скувајте себи шољу омиљеног чаја или кафе и поред ње ставите већу флашу воде као подсетник на редовну хидратацију. Овај део се састоји у томе да препустите своја чула срећним стварима, без изазивања превише ометања.

 

И на крају, не бојте се радити од куће изван куће. Цоњоркинг простори су свуда око нас, али они понекад могу бити неприступачни или скупи. А услед тренутног стања, многи од њих или не раде или имају непрактично време рада. Уместо тога, свратите у локалну кафић сваког јутра (или чак једном недељно) да бисте се позабавили одређеним пројектима. Ако то не можете себи приуштитито сваки дан, упутите се у библиотеку и прионите на посао на неколико сати.

 

 

Извор: Орган власти

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија