A+ A A-

Аустралијски филм најбољи на шестом Силафесту

Оцените овај чланак
(0 гласова)

silaВелико Градиште - Добитник Гранд При за најбоље филмско остварење на међународном фестивалу туристичког и еколошког филма „СИЛАФЕСТ 2014“ у Великом Градишту је аустралијски филм „Barossa. Be consumed”, режисера Џефрија Дарлинга.

Двоминутна туристичка реклама која је проглашена победничком у петак увече, усредсређује се на главно аустралијско туристичко одредиште Аделаиду и укључује једног астронаута који кружи око града уз музику хит нумере рок бенда ИНXС. Филм који је приказан у биоскопским салама и на телевизији, довео је до рекордног броја туристичких упита.

 

Награду „Златни талас“ за најбољи туристички филм добило је дело српског режисера Бошка Савковића, “Србија – једно путовање, безброј доживљаја.” Остварење које проглашено првим и у категорији најбољи српски туристички филм за шта је добило награду “Златни пинцум,” је 12-томинутна прича о групи студената Високе туристичке школе (VTŠ) из Београда који откривају чудесне пределе Србије и уживају у њима. Урађен је у продукцији Туристичке организације Србије (ТОС) и званични је промотивни филм о Србији.

 

У категорији еколошког филма награду је понело дело „From the Black Forest to the Black Sea“ режисера Рите и Михаела Шламбергера. Филм говори о фасцинантном Дунаву који се непрекидно мења док тече кроз 10 различитих земаља, због чега се ова река назива и Европски Амазон.

 

Остварење траје 50 минута и први је део филмског опуса Сајенс вижн тима који је током две године пропутовао 90.000 километара и провео 481 дана на различитим локацијама вративши се са више од 400 сати снимљеног материјала.

 

„Златни пинцум“ за најбољи српски еколошки филм добило је остварење “Ми и о(п)стале птице” режисера Срђана Ђурановић. У питању је је 25-минутна филмска прича испричана оком камере, покретом, гласом птице, али и речима људи.

 

О наградама су одлучивали чланови жирија, Хасан Арнаутовић, режисер и новинар ТВ Босне и Херцеговине, Милина Косановић, предавач са Високе туристичке школе (ВТШ), Рената Мешух, продуцент из Аустрије и Андреас Мешух, режисер из Аустрије, који су многобројним гостима представили током пет дана врхунска остварења из овог сегмента филмске уметности.

Специјално признанје студената ВТШ добио је „Буенос Аирес“ документарни филм о главном граду Аргентине како га је видео шведски режисер Вилијам Киландер. Филм током 38 минута приказује различитост култура, националних јела, као и националног плеса танго...

 

Студенти ВТШ овог пута њих осморо, су по традицији били волонтери на Фестивалу који је отворен 31. августа.

 

На овогодишњем СИЛАФЕСТ-у, који према уметничком директору Фестивала, режисеру Савковићу не би могао да буде одржан без помоћи општине Велико Градиште и ВТШ, приказано је 40 филмова које је жири одабрао у конкуренцији од 186 пристиглих из 13 земаља широм света.

СИЛАФЕСТ је, према Савковићу, један 12 од најпрестижнијих фестивала ове категорије филмова на планети са листе Међународног комитета фестивала туристичког филма (ЦИФФТ).

 

ЦИФФТ је под патронатом Светске туристичке организације (УНWТО), једне од специјализованих агенција Уједињених нација и окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету – у Њујорку, Лос Анђелесу, Варшави, Берлину, Кану...

 

Фестивал у Великом Градишту се одржава већ 18 година, прво је носио назив МЕФЕСТ, а 2009. је променио име у СИЛАФЕСТ (Silver Lake Tourfilm Festival).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 06 септембар 2014 15:32
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани