Кућа Добрих Вести

Login

Изложба “Храмови, тврђаве и палате: 2000 година индијске архитектуре"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hramoviiiiiБЕОГРАД - Амбасада Индије у Београду, у сарадњи са Индијским саветом за културну сарадњу (ICCR) из Њу Делхија, поводом 69. Дана независности Индије од 20-31. августа 2015. организује изложбу “Храмови, тврђаве и палате: 2000 година индијске архитектуре”.


Изложба ће бити постављена у галерији Народне банке Србије на Тргу Славија, најавила је Амбасада Индије у Београду. 


Изложба приказује величанственост индијског наслеђа, од прадавних времена па све до данас. Индија – пространа и древна земља, има дугу и непрекидну културну традицију која обухвата више од 2500 година. Њен етос је непрекидно богаћен народима различитих раса и вера који су генерацијама живели заједно, при чему је свака група практиковала своју религију и начин живота. Ове групе су често шириле свој утицај на друге око себе, и истовремено примале утицај од других. Синтеза ових традиција истакнута је у овој изложби.


Изложба почиње документовањем славних достигнућа Индије из праисторијских времена, па све до краја првог миленијума нове ере, кроз њене храмове, тврђаве, палате и градове. Након десетог века, таласи исламских војски вршиле су инвазију на Индију. Током периода могулске владавине, архитектура је достигла свој највеличанственији израз, креативно спајајући исламска и индијска обележја на раскошан начин. Касније, током 16. века, у Индију су се запутили Европљани. Они су донели своје архитектонске традиције, те су градили цркве и јавне зграде у европском стилу. Постепено су у своја здања почели да додају индијске стилске одлике, попут веранди, заобљених кровова и украсних мотива. Касније су британске архитекте развиле тзв. Индо-сараценски стил, који представља израз различитих спојева између европског и Индо-исламског стила.


Амбасада Индије је позвала све заинтересоване да посете ову изложбу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 август 2015 23:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија