Кућа Добрих Вести

Login

Интерактивна презентација о Махатма Гандију у Сава Центру

Оцените овај чланак
(3 гласова)

mahatmaaaaБЕОГРАД - Бирад Раџарам Јагник предавач, аутор и кустос из Индије одржаће у понедељак, 16. марта интерактивну презентацију о Мохандасу Карамћанду Гандију (1869-1948) у "Сава Центру".


На презентацији ће бити изнета сећања водећих светских државника и утицајних личности данашњице о Гандију као доказ да је отац независности Индије, друге најмногољудије земље на свету, још увек присутан медју нама, наведено је у саопштењу из Амбасаде Индије у Србији.


Разговор аутора Јагника са присутнима ће представљати интерактивно искуство, а пратиће га пројекција неколико кратких филмова, сећања и сагледавање вредности Махатме (“Велика душа”) са изгледима за њихову примену у савременом свету.


Кроз интерактивни медијални разговор биће омогућено посетиоцима да у савременом времену поистовете своје животе са животом Гандија. Даће им подстрек да крену путем Мира, Истине и Ахимсе (Ненасиље) али и да се упознају са Гандијевом повезаношћу са јогом.


Јагник је имао привилегију да одржи предавања у Нехру Центру у Лондону, Толстојевој фарми у Јоханесбургу, Уједињеним нацијама и Метрополитен Музеју уметности у Њујорку.


Јагникове интерактивне инсталације сада су присутне на три континента - ‘Зид КРАЉА Гандија’ на Универзитету Хауард у Вашингтону, ‘Мандела-Ганди Дигитална Изложба’ у Constitution Hill-у Јоханесбургу, Мандела-Ганди зидна поставка у Фондацији Нелсон Мандела у Јоханесбургу и највећа зидна поставка на свету посвећена Махатми Гандију у Музеју Мир Истина Ахимса у Хајдерабаду - чији је он кустос. Његов блог ‘’Ганди у 21. веку’’ има преко 50.000 посетилаца.


Под Јагниковом управом осмишљено и објављено девет луксузно опремљених књига у тиражу већем од 100.000 примерака. Његова прва књига о чувеном индијском храму – Тирумали Тирупати – и легендама о њему је бестселлер већ осам година.
Почетком 2009. објавио је своју прву књигу о јоги, Велики Индијски јога мајстори, са фотографијама које је снимио у девет земаља. Том књигом је човечанству представљена стара веза Индије са јогом и тренутно се преводи на осам језика.

 

joga2

 

МКГ – Приказ мира, истине и Ахимсе, луксузна књига о Махатми Ганди је прва у серији публикација са ограниченим издањем.

Сматра се да је она више уметничко дело, а објављени садржај документује драгоцена искуства човека тако једноставног, а тако јединственог и цењеног. Специјално издање МКГ књиге је 2010. издато у Уједињеним Нацијама под покровитељством тадашњег председавајућег, швајцарског дипломате Јозефа Даиса, у знак обележавања Међународног дана ненасиља.


Јагникова књига -“Индија - Боје источно од Инда” написана је у сарадњи са 70 фотографа широм света. Књига “Стари трговински путеви” написана у част трговинских путева зачина, чаја и свиле којима су преношени не само роба већ и култура, вера и
Јагник је члан техничког комитета портала Гандијеве заоставштине, иницијативе владе Индије заједно са Центром за очување сећања на Сабармати ашрам (Сабармати Асхрам Пресерватион анд Мемориал центер) у Ахмедабаду. Такође је кустос првог дигиталног интерактивног музеја посвечћеног Махатми Гандију.


Једном годишње се Јагник обраћа студентима из 24 земље на форму Универзитета Харвард у САД посвећеном Уједињеним нацијама. Недавно је добио понуду да буде дигитални цуратор за Библиотеку Таба Мбекија, својвременог председника Јужноафричке републике на универзитету Јужне Африке у Преторији.


Јагник је путовао широм северне Америке, Европе, југоисточне Азије и Африке и правио фотографије у више од 50 градова у свету. Ппоред осталог, његова иницијатива у области колаборативне уметности произвела је Ахимса Харлеy – који је приказан на Индијској недељи бајкера у Гои.


Бирад Јаџник је такође на челу Висуал Qуест Индиа, дигиталне интерактивне компаније за буитик дизајн и техенологију, са седиштем у Индији, а која делује широм света на девет језика. Клијенти Visual Quest India су, поред осталих, ХСБЦ, Новартис, Катерпилар, Универзитет у Торонту, Влада Индије Министарства спољних послова и културе владе Индије, те магазин Фортуне.


Улаз на презентацију у Сава Центру која почиње у 19 часова је бесплатан.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 16 март 2015 14:09
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија