Кућа Добрих Вести

Login

Надпискуп Хочевар: Васкрс куца на врата свим одговорним особама

Оцените овај чланак
(3 гласова)

hocevarБЕОГРАД - Хришћански верници који време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову победу над смрћу и над грехом.

 

Београдски надбискуп и метрополит Станислав Хочевар поручио је у Ускршњој посланици да Васкрс пита све "очеве" Балкана зашто се и даље више радују томе да су им деца посвађана, изгубљена и мртва, него да се радују на заједничкој "гозби разумевања".

 

Надбискуп Станислав Хочевар позвао је вернике Београдске надбискупије Римокатоличке цркве да у заједници љубави дочекају предстојећи празник Ускрса Господа Исуса Христа, највећи хришћански празник.

 

Надбискуп Хочевар служио је на Велики Четвртак, један од најзначајнијих дана у Великој Седмици, последњи пред страдање и смрт Исуса Христа, у београдској цркви Криста Краља а претходно је, у згради Београдске надбискупије, за представнике медија, прочитао традиционалну ускршњу посланицу.


Васкрс славимо да бисмо постали свесни да постоји живот и да се подсетимо, како је рекао надбискуп, да изнад нас стоји увек будна љубав Бога Оца.


У овогодишњој посланици надбискуп Хочевар се осврнуо на параболу Христову из Јеванђеља по Луки која говори о блудном сину кога упркос растрошном животу дочекује безусловна љубав оца.


Син је потрошио сав иметак а отац га дочекује раширених руку, смисао је посланице у којој се очинска љубав пореди са љубављу Божјом која чека сваког ко се искрено покаје и врати на пут љубави.


„Васкрс куца на врата срца свим очевима, свим одговорним особама у црквеним и друштвеним заједницама... Васкрс поставља питање свим очевима породице, свим очевима заједница, народа, држава, Европе и осталих континената и света – Бринете ли и ви попут Оца за све немоћне, изгубљене, залутале? Васкрс испитује све нас – радујемо ли се животу и повратку изгубљених“, наводи се у празничној поруци.

„Васкрс испитује све парламенте и водеће структуре света: Зашто одбацујете Оца“, а све очеве Балкана упозорава да су им деца посвађана и изгубљена и да би било боље радовати се заједничкој гозби разумевања.


Према речима надбискупа, Цркви је поверена важна мисија преображења човека и човечанства па су томе посвећене молитве током свих дана велике седмице и посебно на сам празник Ускрса кога верници Римокатоличке сркве и свих западних цркава славе у недељу 27. марта.


Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је на Велики Петак, дан распећа и смрти Христове у београдској катедрали Светог Антуна Падованског.


На сам празник Ускра, у недељу, надбискуп Хочевар је служио празничну мису у београдској цркви Светог Ћирила и Методија, а директан пренос обезбедила је Радио-телевизија Србије. Вечерњу мису надбискуп ће служити у Новом Саду у катедрали Имена Маријиног.

Празник Васкрсења или Ускрснућа Исуса Христа сви хришћани славе као празник над празницима, јер је у вери у васкрсење и нови живот суштина хришћанске вере.


Датум празника одређује се према природном календару, у недељу после пуног месеца, после пролећне равнодневнице.
Православни хришћани безусловно додају и – после јеврејске Пасхе која се према православној догми не може поклопити са прославом Васкрса.


Све православне цркве, уједињене као и сваке године о ускршњем слављу, празник над празницима обележавају 1. маја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 март 2016 15:22
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија