A+ A A-

Власник поклонио запосленима фирму

Оцените овај чланак
(5 гласова)

luekenБемиџи, САД – Пред крај године задовољни шефови обично награђују своје запослене за уложени труд и рад. Међутим, новогодишњи бонус којим је Џо Луекен (Joe Lueken), власник супермаркета из градића Бемиџи (Bemidji) у америчкој савезној држави Минесота, наградио своје запослене, они сигурно нису могли да очекују ни у најлуђим сновима. Луекен им је, наиме, поклонио целу фирму.

После 46 година рада, седамдесетогодишњи Џо је одлучио да оде у пензију и да са супругом пропутује свет. Пошто ни један од синова није изразио жељу да преузме посао, логично решење је било да своје три радње прода.

Иако је добио више понуда великих трговинских ланаца, Џо се,  међутим, определио да посао који је водио препусти својим запосленима. Он и његова породица су закључили да ће то бити боље за раднике, за посао и за сам град Бемиџи.

Преношење власништва на 400 запослених у три Луекенова супермаркета је почело 1. јануара ове године кроз програм ESOP, који омогућава запосленима да постану власници акција фирми. Ипак, у Луекеновом случају постоји разлика у односу на уобичајену праксу.

Наиме, у оквиру поменутог програма запослени постају власници акција кроз формирање труста који откупљује акције новцем који им се одбија од плата. Џо, међутим, не тражи од својих радника да му било шта плате, већ им поклања фирму.

Број акција које ће сваки запослени добити зависи од дужине радног стажа и висине плате, а процес преношења власништва ће се обављати постепено и требало би да буде окончан за три до пет година.

„Људи који раде код мене су заслужни за мој успех и заслужују да буду награђени. Не можете само да узимате. Морате и да дајете“, преноси Луекенове речи лист "Стар трибјун" (Star Tribune)

                                                       Извор: Кућа добрих вести/Star Tribune


Последњи пут измењено уторак, 22 јануар 2013 18:46
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани