Кућа Добрих Вести

Login

Непалка херој године

Оцените овај чланак
(3 гласова)

Pushpa-Basnet2АТЛАНТА/КАТМАНДУ – Од 2007. године америчка ТВ станица Си-ен-ен (CNN) бира „Хероја године“. За ових шест година за то ласкаво признање номиновано је више од 45.000 људи из свих делова света, од којих је око 180 Си-ен-ен изабрао да представи јавности. Почетком децембра титула „Херој године“ за 2012. годину припала је 29-годишњој Непалки Пушпи Баснет за помоћ коју пружа деци чији су родитељи осуђени на издржавање затворске казне.

 

 

 

 

 

Затвор као инспирација

 

Све је почело пре осам година, када је тада 21.годишња Пушпа, која се школовала да постане социјални радник, посетила један женски затвор. Та посета је представљала за њу прави шок, не само због ужасних услова у затвору, већ и због тога што је тада први пут сазнала да има много деце која живе у затворима са својим родитељима.

Непал је сиромашна земља, једна од најсиромашнијих на свету, број дечијих домова у тој држави је врло мали. Због тога су многи родитељи који су осуђени на издржавање затворске казне принуђени да своју децу, ако не може да им буде пронађен други старатељ, поведу са собом у затвор да не би била препуштена улици.

Пушпа данима није могла да заборави своју посету затвору. И тада је схватила да мора нешто да предузме. Тако се родила идеја о оснивању дневног центра за бригу о деци затвореника.

Пушпини родитељи су у почетку били против тога зато што Пушпа није имала посао, нити било какав други извор прихода да би такав један центар финансирала, али су на крају одлучили да подрже ћерку. Међутим, људи из затворске службе, социјални радници, па чак и многе мајке чија су деца живела са њима у затвору, нису били убеђени да ће неко ко је тако млад бити у стању да води тако амбициозан пројекат.

,,Када сам почела, нико није веровао у мене“, прича Пушпа. „Људи су мислили да сам луда. Смејали су ми се“.

 

Награђена упорност

 

Пушта, ипак, није дозволила да је то обесхрабри. Захваљујући помоћи родитеља и пријатеља успела је да изнајми кућу у Катмандуу, опреми је и претвори у дневни центар за бригу о деци.

Две године касније, дневни центар је прерастао у „Лептира“, дечији дом у којем тренутно живи око 40 деце, а који је истовремено и Пушпин дом. Деци је ту обезбеђено образовање, храна, лекарска нега, а пре свега прилика да воде нормалан живот. За децу која су сувише мала да би била одвојена од мајки постоји дневни центар.

Сва деца која живе у Пушпином дечијем дому су ту уз одобрење родитеља, а Пушпа се стара да са њима одржавају редовне контакте и да по њиховом изласку из затвора наставе да живе са њима. Она је ту да им надомести родитељску љубав и бригу у међувремену.

Од 2005. године више од 140 деце је добило помоћ од Пушпе. Иако јој није лако да састави крај с крајем, она се непрестано труди да пронађе нове начине да деци обезбеди бољу будућност. Тако је пре годину дана отворила штедни рачун да  тако обезбеди новац за школовање оних који буду желели да иду на факултет и нада се да ће једног дана успети да купи или сагради своју кућу да би сва деца имала дом у који увек могу да дођу.

„Ова деца нису ни за шта крива. Жеља нам је да их, у сарадњи са властима, све извадимо из затвора. Она заслужују бољу будућност“, поручује млада Непалка.

Извор: Кућа добрих вести


Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија