Кућа Добрих Вести

Login

Будите они који дају и пружају љубав

Оцените овај чланак
(4 гласова)

predrag-damnjanovic-uvodnaНИШ - Будите извор енергије и љубави, а не прималац - будите широки у срцу због вас самих - будите они који дају, а не они који очекују од других да им дају, поручује Предраг Дамњановић указујући да душа расте, цвета и сазрева када даје, а не када прима.

Људи који дају љубав су људи који је имају - и за себе и за друге, пише Дамњановић, а “Кућа добрих вести” објављује у осмом делу његовог есеја.

Што више љубави дајемо – све је више имамо

И предивна ствар у свему томе је та – да што више дајемо љубав – све је више имамо – и за себе и за друге.
Док год осећате потребу да неко вама пружи љубав (уместо да је ви пружите другима) - бићете ти који ће енергетски и емоционално зависити од других.
Желите ли да зависите од других? Наравно да не.
Велика је варка мишљење да ћете у вези изгубити саосећајност и љубав ако одстраните зависност. Љубав и саосећајност немају баш никакве везе са зависношћу. Међусобна зависност је погрешан начин да изградите везу.
Са друге стране – када ви постанете извор енергије – бићете заиста у предивном осећању које траје.
Прво, имаћете у себи енергију и љубав, ви ћете сами бити позитивни, сијаћете. Имаћете свој мир у души, нећете зависити од енергије са стране (од туђе љубави).
Друго, људи ће почети да воле вашу позитивност, вашу енергију, вашу снагу, вашу љубав. И одједном ће се цео свет напокон окренути према вама – не само људи већ и догађаји. Бићете окружени љубављу и пажњом.

Постаните широки у срцу

Да бисте успели то, да постанете извор енергије (а не прималац), потребно је пре свега да постанете широки у срцу.
Шта то значи?
Пре свега, треба заиста да осетите љубав у себи, своју љубав, што ће бити знак да сте се „пробудили“, да сте отворили и ум и срце за љубав која је свуда у природи, да сте постали део природе, да сте постали проводник те енергије и љубави из природе, да сте постали извор енергије, да сте постали сама енергија, сама љубав!
Потребно је да спознате да све што вам је потребно већ имате у себи... мир, радост, љубав. Када најзад дођете до те духовне чистине – осетићете, пре свега, да имате нешто највредније. Онда ће постати много лакше – моћи ћете да се опустите, да не стрепите, не чезнете, почећете да уживате у својој топлини, биће вам удобно у вама самима. Биће вам лакше да савладате и оне проблеме који су вам преостали.
Онда можете да будете широки у срцу.
Проблемима ћете приступати као према мање битним стварима – они ће заиста постати мање битни – јер ћете у души имати нешто много вредније – мир и стабилност коју више не можете да изгубите.
Ствари које су вас до тада нервирале постаће ситнице – јер пробуђена душа савршено добро осећа да је сада нервирање апсурдно, непотребно.
Најзад, када кажем „будите широки у срцу“ - желим да вам кажем да, пре свега, према људима треба да будете много мање љути, много мање огорчени – због вас самих.

Испуните себе само љубављу

Љутња, огорченост, презир – хеј, то је отров у вама!
Не држите га у себи, не чините то себи. Све док огорченост имате у себи, не само према (неким) људима, већ уопштено све док сте огорчени – природни ток љубави, који кружи природом, неће моћи да прође кроз вас – бићете ван круга љубави. А поврх свега – психички нећете моћи да се опустите – нервираћете се и осећати неправду – а осећај неправде је осећај нервирања, узрујаности.
Због вас самих – због вашег духовног мира – избаците огорченост из себе – испуните себе само љубављу.
Будите „широки у срцу“, јер имате љубав у себи, за разлику од великог броја људи који је нема. Људи који је немају – немају мир који ви имате, не могу да пруже пуно – за разлику од вас.
Ви можете – и да разумете туђу похлепу, туђу љубомору, и да опростите – ако не због других – праштајте због вас самих – немојте у себи чувати ни трунку горчине – негујте у себи љубав, а не горчину.
Људи који су се огрешили о вас су и сами већ довољно кажњени – недостатком љубави у њима.
Све док осећате да је над вама почињена неправда - нећете моћи да осетите мир и љубав у вама. Над свима је почињена неправда, не постоји особа о коју се живот није огрешио.
Покушајте својим великим срцем да се ставите изнад тога, да разумете безумност света, и да пустите из себе све лоше мисли које су повезане са неправдом.

                                                                                                                                       Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 01 јануар 2013 22:06
Предраг Дамњановић

Програмер, оснивач два велика сајта у Србији www.vesti.rs и
www.mycity.rs, дуги низ година води своју фирму из Ниша. Игром
судбине, због церебралне парализе од рођења и немогућности да
детињство проведе на улици као сва остала деца, још у раној младости
се почео бавити компјутерима. По природи увек позитиван, живи и дише
љубав, ужива у свакој секунди живота. Пише поезију у слободно време.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија