A+ A A-

Љубав према себи је основа здравог живота

Оцените овај чланак
(12 гласова)

predrag-damnjanovic-uvodnaНИШ - Можда најбитнија ствар у нашим животима је љубав према себи. Ако сте вољени од других то је мотивациона енергија, али стварна покретачка снага долази од љубави према себи. Оног тренутка када спознате да сте љубљени, у сваком могућем смислу, постаћете окружени љубављу, поручује Предраг Дамњановић.

У седмом делу његовог есеја, а насловљен је: Шести проблем: Мањак љубави према себи, Пеца поручује да ће “љубав долазити из вас самих, и пружиће вам мир у души”.

 

Разумите себе

 

Сав тај мир ће кренути из вашег срца, а први корак ка том миру је љубав према себи. Разумите себе, своје потребе, хтења и мане, јер само када будете успели да разумете себе - моћи ћете да успоставите нераскидиву везу са самим собом. Остварићете нераскидиво јединство мира и сигурности. Имаћете ослонац у самом себи, имаћете љубав у себи.

Све време говорим колико је битно бити у кругу љубави. Можда вама делује као небитна ствар, али уверавам вас да је љубав према себи основа здравог живота, главни стуб свих других љубави.

Бити близу љубави је исто што и бити близу свом срцу.

Не удаљавајте се од љубави, не удаљавајте се од себе. Волети себе је најздравије стање духа које можете остварити.

Бити близу свом срцу значи разумети себе. Често имамо неке жеље, потребе, навике, за које сматрамо да нису добре и које осуђујемо и мрзимо. То је одличан начин да се удаљите и од себе и од љубави, и најчешћа грешка коју људи чине. Највећа неправда коју можете себи начинити.

Дубоко верујем да је сваки човек у суштини добро биће. Грешке које направимо су последица лоших уверења, заблуда или, пак, недостатак избора. Осуда самог себе је друга највећа грешка коју људи чине себи.

Уместо да осуђујете себе за неке своје грешке - анализирајте све факторе који су вас навели на грешку. У великој већини случајева ћете видети да нисте баш толико криви колико за то осуђујете себе. Увидећете да сте погрешили вођени погрешним уверењима или недостатком избора. Осуда себе и осећај кривице ће вас удаљити од љубави, а то је казна коју нико не заслужује, нарочито ако сте погрешили из два наведена разлога.

 

Анализа кривице

 

Уместо осуде и осећаја кривице - анализирајте! Анализирајте поступак, уочите заблуде које су вас водиле до грешке. Одвојите заблуду од себе, она није саставни део ваше душе.

Анализом ћете извући поуке, постати бољи човек и оно најважније - наставићете да волите себе. Овог пута ће ваша љубав и душа бити богатија за једно морално искуство - самим тим ћете бити ближи љубави.

Из тог угла посматрајте сваку своју грешку. На тај начин ћете учинити нешто позитивно и за себе и за свет. Осуда би била контрасмер свему томе. Да бисте се потпуно приближили свом срцу - морате га најпре потпуно разумети.

Сви имамо своје мане и сви желимо да их немамо, али, то што их имамо, не значи да бисмо требали тај лошији део себе да одбацимо. Напротив. Једини начин за остваривање равнотеже у себи је потпуно прихватање себе - заједно са манама. Лечите своје мане љубављу, а не одбацивањем и осуђивањем.

Када своје мане будете разумели - наћи ћете начин да их се решите - и постићи ћете равнотежу у себи, и љубав и мир ће се настанити унутра, у ваше срце и душу. Постаћете целина, и волећете цело своје биће, без изузетака.

 

Све је у разумевању себе

 

Сачувајте блискост са својим срцем, јер је ваше срце сама љубав. Само када сте у нераскидивој љубави са самим собом можете остварити љубав на сваком другом пољу, и добити енергију и вољу за све животне циљеве. Стално ослушкујте своје срце, тако ћете му увек бити блиски. Не дозволите спољним факторима да утичу на вашу унутрашњу љубав, не дозволите ником да вас раздвоји од љубави према свом срцу.

Из вашег срца креће сва животна љубав, и зато ваше срце заслужује вашу најузвишенију љубав. Заслужује вашу блискост са њим.

Када смо тачно разумели како негативна осећања функционишу, како утичу на нас, и како их се ослободити, даље у тексту посветио бих пажњу позитивним осећањима и љубави, саветима како да заиста осетите блиставост у себи и како да нађете свој духовни мир.

                                                          Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 децембар 2012 15:13
Предраг Дамњановић

Програмер, оснивач два велика сајта у Србији www.vesti.rs и
www.mycity.rs, дуги низ година води своју фирму из Ниша. Игром
судбине, због церебралне парализе од рођења и немогућности да
детињство проведе на улици као сва остала деца, још у раној младости
се почео бавити компјутерима. По природи увек позитиван, живи и дише
љубав, ужива у свакој секунди живота. Пише поезију у слободно време.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани