Кућа Добрих Вести

Login

Тесла дани 2019

Оцените овај чланак
(5 гласова)

teslavesТоком јула 2019. године, занимљивим сусретима, експериментима, предавањима, обиласцима, изложбама, као и разним другим дешавањима инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, биће на културно туристичкој рути Путевима Тесле у Србији и Хрватској прослављен 10. јул, рођендан великог иноватора и научника.

 

Програм манифестације можете видети на сајту руте Путевима Тесле или на сајту Кластера путева културе.

 

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и чак пет факултета у четири земље: Србија, Словенија, Хрватска и САД. Сваке године специјална дешавања Тесли у част припремају чланице и сарадници Кластера.

 

Овогодишња манифестација Тесла дани, шеста по реду, протећи ће у знаку даљег умрежавања и међународне сарадње, како би рута Путевима Тесле ушла већ током лета у процес сертификације и постала званична рута Савета Европе.

 

“Институт за културне руте Савета Еуропе је уврстио руту Путевима Тесле међу неколико путева културе који би могли да буду значајни за Дунавски регион, и на њихов позив смо представили пројекат прошле године на састанку у Букурешту. Сада имамо јаке партнере у свим земљама у којима је Никола Тесла оставио трага и очекујемо да Путеви Тесле ускоро постану прва сертификована рута Савета Европе посвећена једном иноватору и научнику”, објашњава Мануела Граф, председница УО Кластера путева културе.

 

Међународна рута Путевима Тесле у Србији обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

 

Хрватски део руте обухвата Смиљан, родно место Николе Тесле, Карловац – град у коме је завршио гимназију, Загреб и Технички музеј „Никола Тесла“, као и старе хидроелектране Озаљ и Крка. Никола Тесла је 1878/1879. живео и први пут у животу радио баш у Марибору, зато је и овај град значајан за развој европских Путева Тесле. Рута обухвата и Граз и Праг, с обзиром да је Тесла у овим градовима студирао, затим Будимпешту, Стразбур и Париз јер је ту радио и оставио трага, и наравно САД где је провео већи део свог живота.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 08 јул 2019 12:49

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија