Кућа Добрих Вести

Login

Индијски туризам - храна за дух

Оцените овај чланак
(7 гласова)

tadzmahalИндија је земља континенталних размера (3,3 милиона квадратних километара) и богата разноликим туристичким атракцијама. 

 

Земља поседује све потребне предуслове да привуче путнике из свих делова света, прелепе историјске споменике, богату културу, духовност, изврсну храну….

Следствено туристичка индустрија Индије је огромна и брзо се развија.

 

Индија привлачи путнике из свих крајева света, могао је да се увери овај извештач током недавне посете индијском “златном троуглу” (Делхи–Агра–Џајпур) и удаљенијим Ахмедабаду и Гандинагару на крајњем западу земље. Индију је према провизорним подацима у 2014. посетило 7,1 милион страних туриста. Према подацима министаства културе и туризма тај број је у 2013. изнео 6,15 милиона. Долазак иностраних туриста достигао је врхунац од 656.000 гостију током октобра. Вероватно је знатан број туриста дошао на два велика индијска фестивала, Дивали („Фестивал светлости“) и Наваратри (прослава богиње Шакти, врховне у хинду пантеону).


Приходи од туриста из иностранства су прошле године достигли 19,7 милијарди америчких долара, за 6,6 одсто више него у 2013. Према ранијим подацима, Индија је земља у којој страни туристи остају дуже и потроше, у просеку, више новца него у низу других, преко 2.600 долара, током 2012.


Министар туризма Индије Махеш Шарма навео да је крајем 2014, туристичка индустрија те земље остварила раст од 10 одсто на годишњем нивоу. Наиме, у земљи са 1,25 милијарди становника и све многобројнијом средњом класом током 2013. је регистровано, такође, и преко милијарду и 145 милиона домаћих туриста.

 druga

 

Пројекције за будућност

 

Светски савет за путовања и туризам (WTTC) очекује да je допринос туристичког сектора привреди Индије порастao за 7,3 одсто у 2014. што би унапредило целокупну економију за 2,5 процентна поена. Према прошлогодишњој студији WTTC, сектор путовања и туризма је скоро три пута већи од аутомобилске индустрије у Индији и ствара више радних места него аутомобилска и хемијска индустрија, комуникације и рударски сектор заједно.


Према WTTC, индијска индустрија путовања и туризма је у 2013. директно допринела домаћој привреди са готово 2,2 билиона рупија (INR, преко 36 милијарди долара), или два одсто од укупног домаћег производа, БДП). Очекује се да је тај сектор у 2014, растао по стопи од 7,5 одсто. Предвиђа се да у периоду 2014-2024, стопа раста изнесе у просеку 6,4 одсто и достигне 4,35 билиона INR, или 2.1 БДП у 2024.


У 2013. су путовања и туризам дирекно запошљавали 22.320.000 људи или 4.9 одсто свих у Индији. Очекује се да је та стопа порасла за 2.5 одсто у 2014. и да ће расти за 2,1 одсто у просеку годишње до 2014, када ће достићи 28.081.000 радних места или 5,1 одсто свих запослених у земљи.


WTTC наводи и да је, у поређењу са директним, знатно већи укупан допринос сектора путовања и туризма БДП Индије и запослености у тој земљи у којој се на тржиште рада сваког месеца јавља око миллион људи.


Такође по WTTC, приходи од страних туриста су у Индији 2013, донели 1.1 билион INR или 4.1 одсто укупног извоза. Очекује се да је та бројка порасла за 2,9 одсто у 2014, те да ће у просеку расти за 4.3 одсто у наредних 10 година, да би у 2024. достигла 1,75. милијарди INR или 2.1 одсто укупног извоза.


Коначно, WTTC је навео да су инвестиције у путовања и туризам у 2013. вределе 1,94 билиона INR или 6.2 одсто од свих у Индији. Требало би да су улагања у овај порасла за 9,8 одсто у 2014. У наредних 10 година очекује се да те инвестиције расту по стопи од 6.5 одсто у просеку и изнесу у 2024. готово четири билиона INR, односно 6.4 свих у земљи.

 peta

 

Неискоришћене могућности индијског туризма

 

Многи посетиоци доживљавају Индију као земљу пуну витештва и раскоши која постоји још од пре забележене историје. Но, Индија су и велики, све модернији градови (готово 50 има преко милион становника). У Индији је могуће ићи на ходочашће до светих места која садрже ехо прича из антике. У тој земљи се простире прегршт златних плажа које повезују обалу, најдужу на Југу Азије, а које запљускују Арабијско море, Бенгалски залив, највећи на свету, и Индијски океан. Индијске џунгле посетиоце увуку у фантастичан свет разноликих врсти заштићеног живота и националних паркова. Неки посетиоци сматрају да Индија поседује способности да духовно лечи, други користе њену неприкосновену понуду као здравствене дестинације....


Индија је вероватно једина земља која нуди разне категорије туризма. Ту спадају историјски туризам, авантуристички туризам, медицински туризам (ајурведа и други облици индијског лечења), духовни туризам, туризам плажа итд. Па опет, Индију посећује тек око од седам милиона туриста из иностранства годишње – а многи од њих су људи пореклом из Индије који обилазе своје рођаке. Неки индијски туристички радници, са друге стране кажу, како је тешко препознати туристе који су дошли из суседних земаља Бангладеша, Пакистана и Непала, ма шта под тиме мислили.


Неки аналитичари сматрају како је Индија, упркос свом пространству, многољудости и обиљу атракција, и даље мала тачка на светској туристичкој мапи. Према ранг листи у обасти путовања и туризма за 2013. коју је сачинио Светски економски форум (WEF) из Давоса, Индија је била на 65 месту међу 140 земаља, релативно ниско за некога ко има толико да понуди у погледу туристичких доживљаја.


Индија је у 2012. учествовала са тек 0,6 одсто у укупном светском туристичком промету. Изнело је то 6.6 милиона туриста, док је Народна Република Кина тада примила 57.7 милиона страних гостију. Чак и мјного мање земље у региону су биле успешније —Турска (35.7 милиона), Малезија (25), Тајланд (22.4), Саудијска Арабија (13.7), Јужна Кореја (11.1), Сингапур (10.4), Уједињени Арапски Емирати (9.0), Индонезија (8.0), Тајван (7.3) и Вијетнам (6.8). Индија је 2012. учествовала са само 1,6 процената у приходу од туризма у свету.

 prva

 

Политика нове владе према индустрији туризма

 

Премијер Нарендра Моди је свестан значаја представљања богатог културног наслеђа Индије у свим деловима света. Зато он настоји да удвостручи број туриста који ће посетити Индију до 2017, што је и део плана оживљавања треће по величини азијске економије. Јавно је лично чистио улице, олакшао издавање виза и ради на унапређењу безбедности жена.


Одкако је Моди постао премијер у мају 2014. бројке у туризму су постојано расле, у периоду од маја до октобра за шест одсто у односу на исти период 2013. Према Сарабђит Сингу, потпредседнику Индијског удружења Тур оператера (ИАТО), „индијска туристичка индустрија расте сваки месец, захваљујући протуристичким иницијативама владе“.

 

У министарству туризма планирају да током ове године привуку 11 милиона туриста из иностранства. Та бројка би представљала један одсто од 1,1 милијарди долазака туриста на глобалном нивоу. Био би то пораст од 57 одсто у односу на број страних туриста у Индији 2014.


Број долазака иностраних туриста у Индију бележио је током последње три година позитиван раст. До 2017. Индија жели да привуче 14 милиона посетилаца годишње који ће потрошити више од 32,6 милијарде долара, скоро двоструко више од 18 милијарди, колико су доносили иностани инвеститори у просеку сваке године после 2010.


Министар Шарма је објавио да је у припреми неколико реформских мера које ће помоћи туристичкој индустрији да достигне планиране бројке. Влада је фокусирана на побољшања чистоће, гостопримства и безбедносних аспеката туризма.


По министру Шарми, удружени напори три министарства - туризма, културе и цивилног ваздухопловства, биће у великој мери побољшани како би туризам био подигнут на виши ниво. Добра повезаност туристичких дестинација представља кључни фактор за унапређење туризма, сматра министар.

 treca

 

Мере за унапређење туризма у Индији

 

У извештају о конкурентности путовања и туризма који је за 2013. урадио WEF, Индија се у погледу сигурности и безбедности налази на 74. месту међу 140 привреда у свету. Зато Министарство туризма, поред осталог, планира да подели посетиоцима листу са списком „шта треба, а шта не треба чинити“.


Овај потез долази после извештаја о случајевима силовања Индијки, али и неких страних жена туриста последњих година. Не крећите се сами, не идите нигде после поноћи и не улазите у возило без претходног сликања регистарске таблице својим мобилним телефоном, поручују власти. Међу остале планове за унапређење безбедности жена спадају врућа линија на 12 језика и такси возила опремљена ГПС локаторима, навео је министар Шарма.
У извештају владине Радне групе за туризам, у оквиру 12. петогодишњег плана (у периоду од 2012. до 2017.) који је поставила Комисија за планирање, стоји да је земљи потребно додатних 190.108 хотелских соба до 2016. како би остварила пројектовани раст од 12 одсто у области туризма. Према агенцији за глобално хотелијерство HBS, очекује се да ће у наредне три до четири године у Индији бити повећан капацитет соба за 54.000. Према истраживању индијске туристичке финансијске корпорације, ICRA, у тој земљи се тренутно гради преко 29.000 високо квалитетних хотелских соба које ће бити пуштене у фунцију у наредних шест година.


Комбиновањем духовности са туризмом, влада спрема нови програм како би привукла туристе, узимајући као узор Италију и Саудијску Арабију које су сваке године преплављене огромним бројем ходочасника. У оквиру програма „духовног туризма“, влада је саставила планове развоја светих места и споменика културе у различитим деловима земље како би привукла туристе. Индија је дом за 50 одсто светских споменика, а такође је благосиљана будистичким центрима, Гангом и Хималајима.


Министарство туризма је доделило 500 крор рупија (83 милиона долара) за развој важних тематских туристичких кругова, Ганг, Кришна, Буда, Северноисточни округ и Карела. Такође се очекује, захваљујући владиним мерама, експанзија медицинског и туризма природних резервата.


Влада је, такође, одредила у кампањи Адарш Смарак, 25 модел споменика за које ће карте бити продаване путем интернета (већ је почело у Таџ Махалу у Агри и Хумајуновој гробници у Делхију). Модел споменици ће пружати неопходне туристичке услуге попут wi-fi, безбедности, преводилачких центара, приказивања кратких филмова. Лансирана је 24x7 Incredible India Tourist Helpline, заједно са специјалним картицама за стране туристе који стижу на девет међународних аеродрома.


Тренд је да буде реализована кампања министарства туризма “Atithi Devo Bhava ” („Гост је Бог“) i развију грађанска свест у јавности и добре домаћинске праксе у индустрији туризма. Истовремено постоји хватање да још много тога треба да буде урађено.

 sesta

 

Религија и духовност - највећи туристички производи Индије


Религија и духовност представљају највеће туристичке производе које Индија може да понуди остатку човечанства. Пошто представља место рођења четири велике религије које су заступљене широм света и колевку еволуције веданске и будистичке филозофије, Индија од памтивека представља највећу атракцију религиозног и духовног туризма широм света.
У Индији сматрају да ће религија заувек остати највећи покретач домаћег туризма. Сваке године, милиони људи прелазе Индију уздуж и попреко у потрази за духовним блаженством свог вољеног Бога. Милиони из јужног дела Индије одлазе на ходочашће у Бадаринат, Каши, Амарнат, Харидвар и Ајођу, док подједнак број људи са севера посећује Рамешсварам, Мадураи и Тирупати на југу. Читава привреда области Дварка на западу и Пури Јаганат на истоку у потпуности зависе од величања њихових врховних божанстава и милиона ходочасника. Целокупан туризам области Бихар се ослања на стопе мудрог Буде, поготово Бад Гаја, која представља меку за Будисте широм света и главно одредиште путника из иностранства који посећују Индију.


Поред Хинду и будистичких ходочасника, припадници дијаспоре Сика широм света, веома имућне заједнице, посећује Златни Храм у Амрицару захваљујући чему Индија има велик прилив девиза. Такође, постоје истакнута места за које су заинтересовани муслимани и хришћани, попут светски познатог суфи свеца са индијског подконтинента Мунудина Кристија (1141-1236) у Раџастану или древних катедрала у савезној држави Гоа које су Португалци изградили у 15. веку.

 sedma

 

Све развијенији медицински туризам

 

Индија се налази међу првих пет земаља у свету по медицинском туризму. Ову земљу је посетило 166.000 медицинских туриста са свих страна света током 2012, наведено је у извештају Лекарске коморе. У извештају се наводи да високо обучени лекари, уз унапређење медицинске инфреструктуре, привлаче медицинске туристе. Зато се очекује да ће индустрија медицинског туризма у Индије остварити приход од шест милијарди долара.
“Раст медицинског туризма у Индије довео је до повећања броја и квалитета, као и унапређења медицинских установа у земљи. Више туриста долази у Индију зато што су цене третмана овде вишеструко ниже него у Сједињеним Америчким Државама и земљама Европе. Такође, покушавамо да интегришемо медицински туризам са стандардним,” рекао је Парвез Деван, секретар у Министарству за туризам владе Индије. Па опет, медицински туризам као проценат целокупног туризма у Тајланду износи 10-11 одсто, а у Индији, два до три одсто.


“Настојимо да уз помоћ Светске здравствене организације (СЗО), оформимо базу за промовисање широм света традиционалне медицине као што су Ајурведа и Јога. Промовисању индустрије лековитог биља које се користи у медицинске сврхе, приступило се веома озбиљно”, рекао је Нилањан Сањал, секретар у оделењу за ајурведу, јогу и натуропатију, Унани и сида (Sidha) медицине, те Хомеопатије (АYUSH).


osma

 

Поједностављење издавања виза


Влада Индије је режим електорнског издавања виза при доласку у ту земљу 2014. проширила на 43 државе (Србија још није обухваћена), чији држављани могу да их добију у року од 96 часова. Следствено, забележено је повећање броја издатих виза за 426,6 одсто током децемба 2014, у односу на исти месец претходне године. У периоду од јануара до децембра 2014, страним држављанима је издато 39.046 виза по доласку, у поређењу са 29.924 током 2013, што у преводу значи повећање од 92,4 одсто.


После увођења новог режима издавања виза, највећи прилив туриста у Индију у односу на претходну годину је из САД, 35 одсто. Русија је са повећањем броја гостију од 15,06 одсто на другом месту, Република Кореја са 11,01 одсто, на трећем, а Украјина је четврта са 8,16 одсто.


ICRA очекује да ће олакшавање визних и политичких стандарда представљати подстрек већем броју долазака иностраних гостију у Индију, иако су услед слабије глобалне економије умањени буџети за путовања.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 17 фебруар 2015 22:21
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија