A+ A A-

Антони Салим – личност потребна светском менаџменту

Оцените овај чланак
(4 гласова)

salimgbie98989Антони Салим је био тај који је показао стратешку визију у пословању.

 

Антони је демонстрирао снагу у преговарању око договора у вези великих дугова Салим Групе. Наиме, Индонежанска агенција за реструктурирање банака (IBRA) заједно са многим политичарима, укључујући неколико министара из владе, захтевали су демонтирање или конфискацију имовине Салим групе.


Упућени подсећају на доминантну улогу коју је Салимов бизнис играо у привреди Индонезије. Они наводе да би емоцијама вођена национализација Салим конгломерата не само збрисала било какву шансу владе да поврати милијарде долара кредита централне банке од BCA, већ и изазвала озбиљне економске поремећаје.


Антони се, пак, снажно залагао да огранак Индофуд који се бави производњом брашна и нудли постане главно предузеће унутар Салим групе. Испоставило се да је Индофуд постао основна машина за прављење новца, што је умногоме помогло повраћају имовине коју је Салим група изгубила и агресивном продору њеног пословања у новим областима попут телекомуникација и природних блага у десетинама других земаља, на које је делатност разграната, а нарочито на Филипинима.


Пошто је Антони Салим постао председник Индофуда 2004, та компанија поспешила промоцију својих Индомие инстант нудли на Блиском Истоку и у Африци. Са подружницама је отворила фабрике инстант нудли у Сирији и Египту. у 2014. је отворила и фабрику у Кенији. “Индонезија је изразито муслиманска земља”, рекао је Антони Салим у једном од ретких интервјуа, указујући да то пружа његовој компанији предност у глобалним пословима са халал храном. Тако је Индофуд почео производњу у Саудијској Арабији средином 1990-тих, а 2014. је имао готово 80 милиона долара прихода. Тиме је Саудијска Арабија постала највеће тржиште Индофуда у иностранству.


Салим група проширује асортиман


Последњих година Салим група брзим кораком граби напред преузимањем других компанија и партнерствима. Индофуд је у протекле четири године основао и компаније са заједничким улагањем за флаширане напитке и у ресторане.


Индофуд проширује свој асортиман и пољопривредним производима. Регистрована сингапурска подружница Индофуда, Агри Ресорсис (Agri Resources) је купила деонице произвођача шећера у Бразилу и на Филипинима.


У међувремену, у марту 2015. је прва регистрована трговинска фирма за Пацифик и Сингапур, Вилмар Интернешенел (Wilmar International) купила аустралијску компанију за производњу прехрамбених производа Гудман Филдер (Goodman Fielder) за готово милијарду долара. Салим група планира да продаје Гудманове млечне производе и пецива у Азији.


Салим група је, такође, почела да “копа дубље” у Аустралији куповином рудника бакра вредног 224 милиона долара у Новом Јужном Велсу од мултинационалног гиганта Рио Тинто. Куповина означава најновију у низу инвестиција у Аустралији овог индонежанског конгломерата, посредством повезаних ентитета. Његово инвестиционо средство Дроксфорд интернешенел (Droxford International) је 2014. откупило рударску компанију Робуст Ресорсис са седиштем у Сиднеју.


У малопродаји, Салим група поседује деонице Индомарко Присматама, који води индонежански ланац продавница Индомарет. У 2014. је отворен 10.000-ти Индомарет у земљи највећем архипелагу на свету која се простире на преко 1,9 милиона квадратних километара.

 

indo343434

 

Дугорочна визија Антони Салима


Све је ово део дугорочне визије Антони Салима. Она је заснована на пројекцији раста светског становништва од 50 процената у наредних 30 година, и константног повећања куповне моћи у Југоисточној Азији, које је сада тржиште од преко 620 милиона људи.


Следствено, трансформација Салим групе се и даље одвија. Извршни директор је бацио око на следећег носиоца раста - електронску трговину. ”Човечанство постаје веома компактно због технологија и телекомуникација - можемо поделити информације готово истовремено,” казао је јапанским новинарима Антони Салим.


Каква је стратегија е-трговине Салим групе говори и то што њена Фрст Пасифик (First Pacific) копанија регистрована на хонгконшкој берзи, поседује 26 одсто акција највеће филипинске телекомуникационе компаније Филипин Лонг Дистанс телефон (Philippine Long Distance Telephone, PLDT). PLDT пак обилато купује у интернет сектору.


Прошле године је PLDT купио мањински удео акција у немачком Рокет Интернет (Rocket Internet) који помаже новооснованим компанијама. Од тада је та компанија инвестирала у заједничка предузећа у Малезији и Сингапуру. У Индонезији, пак, огранци Салим групе успостављају заједничка предузећа у онолајн рекламирању и деловању кол центара.
Антони Салим наглашава да су за пословни успех од суштинске важности снажна логистика, руковођење транспортом и знања из информатичких технологија. Полазећи од тога, Салим група се усредсређује на примарне производе, попут шећера, профилисање потрошача, на технологије и коначне производе. Све то чини добру основу за успешно пословање. Остало је како све то увезати, мишљење је Антони.


Антони Салим признаје и да постоје изазови. Према његовој рачуници, Салим група је сада подељена на 12 сектора и он настоји да сваки од њих буде у потпуности ангажован. Инвестиције у Индонезији и на Филипинима дејствују независно, али би продор у подручје е-трговине можда могао да буде прилика да буду повезане.Неки зналци кажу да када се две компаније удруже, синергија међу њима значи да је 1+1 = 3. По Антонијевој рачуници, међутим, резултат "није три него 11."

 

Личност Антони Салима


Пословни партнери Антони Салима се слажу да он поседује изузетне кавалитете: спремност да се упусти у нове подухвате, способност да доноси брзе одлуке. Антони води и рачуна о детаљима.


Када је Салим Група отварала свој први ресторан у Џакарти 2014, Антони је инсистирао да пословодство користи уобичајени систем управљања који захтева дневни инвентар кухињског прибора. Уколико недостаје нож, он се одмах рачуна као трошак. Већина ресторана рачуна свој прибор најраније једном недељно.


Антони је изазвао даљи шак када је сам пробао сва јела пре него шпто су она била увршптена у мени. То је сматрано неуобичајеним укључивањем човека који седи на врху пословне империје.


Антони Салим је и радохолик. Наводно, нема хобије, редовно ради и преко викенда. "Свет је толико занимљив," рекао је једном приликом. "Ја немам времена да разговарам са птицама или са рибама. Више волим да разговарам са људима".

 

milioner343434

 

Антони Салим је рођен 1949. Студије пословања похађао је у Великој Британији, а по повратку кући убрзо је постао главни менаџер у групацији. Један аналитичар Индофуда jе казао како “њега не покреће новац већ жеља да постане број један”.


Антонијев син Акстон се прикључио борду директора Индофуда 2009. У Салимовом окружењу су такође и веома искусни директори. Па ипак, Салим сам доноси већину битних одлука. Када су га упитали о наследнику казао је: “Још немам одговор на то”.


“Но, ја не бринем,” додао је. “Свака генерација има своја решења. Моја мисао водиља је: Никад не жали за прошлошћу, уживај у садашњости и никада се не бој будућности. Мој отац никад није ни помислио да би Салим постао оно што је данас,” закључио је Антони Салим.


Први, а можда и последњи сусрет са милијардером


Мој краткотрајни први, а можда и последњи сусрет са једним милијардером је показао да је Антони Салим, син оснивача Судоно Салима, веома послован човек који се не разбацује ни речима. “Имате пет минута за питања,” казао је полустрого, полу шаљиво. Ево извода:


Због чега је Србија изабрана као прво место за производњу Салим групе у Европи? А зашто да не? Наведите ми један разлог због кога не би дошли?

 

Мислим да је клима за инвестирање веома добра и имамо веома активну амбасаду као подршку. Такође, Председник (Томислав Николић) води веома добру политику која привлаче пословне људе. Све су то разлози зашто смо изабрали Србију.

                                            fab39434

 

Какви су будући планови Салим групе у Србији?


О томе ћемо морати да разговарамо са Владом. Мислим да у перспективи постоје велики планови, уколико то буде било остварено, назваћемо вас. Привржени смо проширењу капацитета. Са Председником (Николићем) данас је ово прва фаза, тек треба да донесемо одлуке о другој фази.
Можда Ваша улагања неће бити ограничена на обаст пољопривреде, Салим Група почиње да се развија у многим другим областима.


Разговараћемо такође и о многим другим областима. Нарочито о могућностима за улагање у универзитетско образовање овде. Имате одлично образовање, дивне временске прилике за пољопривреду и изванредне младе људе.


Да, имамо изузетне компјутерске програмере.

 

Област људских ресурса је веома важна за нас, не само „хардверска инфраструктура“ већ и „софтверска“.


Шта Инђија значи за вас?


Уколико ми будете дали добро окружење у наредних 10 година, ово ће постати веома важан центар.


Какви су планови компаније генерално? Како тече процес улагања у телекомуникације на Филипинима? Шта је са Србијом?


Присутни смо у готово 50 земаља. Ми смо као мала верзија Србије. Ми управљамо, помало као државом, али на веома, веома малом нивоу.


И шта то генерално значи за Индонезију?


То морате питати амбасадора, то није питање за мене. Када то питање буде постављено на адресу Републике Салим, моћи ћу да вам одговорим. Све што је добро за народ Индонезије, владу Индонезије, добро је и за нас.Такође, оно што је добро за људе у Србији, политику владе, ми морамо да радимо на тим добрим темељима, и све ће бити у реду.


Изгледа да придајете велику пажњу сарадњи коју сте имали са владама Србије и Индонезије у реализацији фабрике у Инђији...


Да ли знате зашто сам рекао свом сину да састави данашњи говор? Зато што желим да он настави са (тим) односима. Ја полако одлазим, он долази, зато сам затражио од сина да одржи говор… Мој син долази после деде и мене ... тако имате три генерације као подршку, мислим да не можете погрешити.


Како сте се припремали за овај посао?


Скупо школовање, много грешака, али ипак сам преживео.


А Ваш отац је плаћао рачуне за те грешке?


Мислим да јесте.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 октобар 2016 23:07
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани