Кућа Добрих Вести

Login

Користити рачунаре, али не заборавити на вечне вредности

Оцените овај чланак
(5 гласова)

crkvasvilijeБЕОГРАД - “Живот треба осавременити и лакшим комуникацијама, али да се не изгуби суштина сваког појединца, честитост, поштење и искреност, трајне вредности за сва времена”, поручује протојереј Ратко П. Аксентић, из Цркве Светог Пророка Илије у београдском насељу Миријево.

Прота Ратко каже за “Кућу добрих вести” да поздравља увођење нових технологија у црквени живот, јер то омогућава боље информисање, наводећи да и сами свештеници често посећују разне Црквене интернет сајтове. “Данас сваки млади свештеник користи рачунар”, указује прота Ратко.
“Никако, међутим, не смемо да заборавимо на вечне вредности - 'када небо и земља прођу'”, истиче он.
Овај свештеник, међутим, додаје, и да се праве вредности морају спроводити у дело, наводећи као пример да је и Храм Светог Пророка Илије у многим случајевима помогао људима у невољи, између осталог, да се за једно оболело дете из оближње основне школе прикупе новчана средства за операцију.
“Ниче завист, нема сталожености, наступила је читава експлозија незадовољства”, констатовао је са тугом у очима Прота Ратко.
Он каже и да, као човек чији је живот заснован на духовним вредностима, ипак сматра да би материјално благостање било добро, јер би било мање незадовољства, зависти, пакости, несталожености који су завладали.

Из недаћа се рађа и добро – пример Цркве Светог Пророка Илије

Црква Светог Пророка Илије у Миријеву пример је како се и из недаћа и проблема могу изродити неке лепе ствари на опште добро.
Та живописна Црква у делу Београда са богатом историјом добила је пре пар година прелепо ново рухо споља, али и изнутра, у коме свако ко дође може да ужива и на тај начин, осим литургијом и лепотом оплемењује свој дух.
Тако је из једне “мале” недаће - решавања проблема влаге у зидовима Цркве, која је грађена у време када није било изолационих материјала, покренуто и низ других грађевинских радова, који су следили један за другим, подстичући тиме и многе људе на добра дела и помоћ.
Требало је, како је за “Кућу добрих вести” рекао Прота Ратко, обновити фасаду, проширити тротоар, подићи Крст дизалицом, увести подно грејање и много тога урадити за шта је била потребна помоћ.
О свему су обавештени верници који су и прискочили да помогну и то из целе Србије.

Леп пример солидарности на делу

Власници приватних фирми, грађевинари, пекари, имућнији људи и многи други помогли су, како у конкретном обављању радова, тако и финансијски, а њихова имена се сада налазе исписана на табли добротвора.
У помоћ при исушивању влаге је, на пример, прискочио Стева Оберкнезов са својом фирмом из Новог Сада, али и Зоран Коцић, Михајло Николић са синовима, Сретен Јовановић, Небојша Лукић, Неша Михајловић, Зоран Радосављевић и остали велики, добри људи, нашли су се да помогну у реализацији целог архитектонског решења чији су идејни творци, осим нашег саговорника, били и Протојереј Богољуб Леонтијевић и архитекта Љубица Бошњак.
Ту се, на пример, нашла и једна Татијана која је дала финансијска средства за позлату старог Крста, а Станоје Љубичановић да се изради нови Крст од прохрома, предочио је прота Ратко.
Осим тога, прелепа фонтана у дворишту (Порти) цркве која мами уздахе дело је Зорана Радосављевића из Умчара чија је то и велика реклама, а новце за цеви за наводњавање обезбедила је једна жена, хришћанка из Аустрије.
Предивно је, каже Прота Ратко, што се у целој тој причи нашао у великом броју и остали народ који је почео да доноси храну вредним радницима, тако да су они увек имали чиме да поврате изгубљену физичку енергију и успешно обаве посао.

Црква се приближава људима и лепим амбијентом

Плод тог целокупног напора и удружених снага је прелепа Црква са двориштем где весело жубори вода из фонтане, савршено уклопљене у цео природни амбијент, а ту су и мали дрвени мостић, клупе за одмор и прелепо цвеће, као и новопостављена дрвена сеница, што све привлачи многобројне вернике да и ван службе посећују овај храм.
Право место да се душа напоји из правих извора.
Посебно спокојство и мир се могу осетити у тој Цркви у Миријеву, за шта се може захвалити, сматрају многи, “присуству” Светог Николаја Жичког, чији су Свети списи били сакривени на звонику Цркве, да их некадашња власт не би уништила, тако да су и данас свима доступни.
То, међутим, није крај, многобројни су планови за будућност Цркве сазидане 1834. године од материјала који је, по одобрењу кнеза Милоша, узет из тадашњег разрушеног манастира Сланци.
Црква је обновљена 1873. године, када је изграђена и данашња припрата са звоником. Капела испред Цркве са продавницом свећа саграђена је 1985. године.
Прота Ратко је навео да је Прота Добрица Костић, уметник из Смедерева, урадио орнаментику изнад парапета, а да је намера да Костић поправи подлупљене делове.
План је и да се бар започне ревитализација ограде око Цркве која је зидана циглом без арматуре.
“Требало би урадити нову ограду, коришћењем старе цигле, али да фундамент буде наливен армираним бетоном”, каже Прота Ратко.
Постоји и идеја да се на месту старе куће која се налази у дворишту Цркве направи репезентативни Парохијски дом.
Црква поседује и хектар земље, од чега је 20 ари грађевинско земљиште, а план је да се већа површина претвори у грађевинско земљиште које би се издавало за изградњу станова, од чега би се овај храм даље могао одржавати и обнављати.

                                                                                                                                  Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 08 јул 2013 02:51
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија