Кућа Добрих Вести

Login

Никада није касно

Оцените овај чланак
(8 гласова)

author-uvodnaМистик, САД – Рибар из малог места Мистик, у америчкој савезној држави Конектикат, Џејмс Аруда Хенри (James Arruda Henry), који је у марту напунио 99 година, објавио је у новембру 2011. своју прву књигу.  Сама та чињеница била је довољна да му донесе статус праве медијске звезде, али један детаљ читаву причу о њему чини још фасцинантнијом – Џејмс је научио да чита и пише тек у 92. години!

 

 

 

Скривао да је неписмен

 

Нико, чак ни његова деца и унуци, нису знали да је неписмен, пошто се служио разним триковима да то сакрије. У ресторану би, на пример, сачекао да неко други нешто наручи и онда би рекао:

"То звучи одлично, и ја ћу то исто!'“, наводи речи Џејмсове унуке „Еј-би-си њуз“ (abcnews.go.com).

Тајну је знала једино Џејмсова супруга. Међутим, пре седам година, тада 92-годишњи Џејмс, нашао се у неочекиваној ситуацији – потписао је документ који није умео да прочита о томе где ће убудуће живети, што је изазвало свађе међу његовим ближњима и повредило осећања многих. Тајна је тако откривена.  

А онда је Џејмс чуо за Џорџа Досона (George Dawson), потомка робова који је научио да чита у 98. години, а потом у својој 101. написао књигу „Живот је одлична ствар“ (Life Is So Good).

„Рекао сам: ако је он то могао да уради, пробаћу и ја“, казаи хе Џејмс.

И тако је почео да учи. Прво је научио да се потпише, а онда је прешао на буквар и књиге за децу.

Смрт супруге је, међутим, све то зауставила. Џејмс је пао у депресију и није такнуо књиге четири године.

Опоравивши се, у 96, вратио се поново читању на подстицај својих ближњих, узевши овог пута тутора, професора енглеског у пензији Марка Хогана, који ради као волонтер на описмењавању старих.

 

 

Спонтано написао узбудљиву књигу

 

Овладавши после безмало годину дана вредног рада вештином читања и писања, Џејмс се обрео на новом и узбудљивом терену који му је дао инспирацију – пожелео је да стави на папир оно што је проживео у животу.

И тако је почео да пише о младости проведеној у Португалији, о времену када је за живот зарађивао као професионални боксер, о несрећном догађају у којем је изгубио рођака, такође рибара...

Записивао је своја сећања руком на листовима блока, а онда је једног дана његов тутор фасциниран схватио да је његов ученик написао већ 30-ак прича и да би било лепо да се та његова аутобиографија одштампа. Тако је светлост дана угледала књига под насловом "Језиком једног рибара“ (In A Fisherman's Language).

Само за прве две недеље од објављивања продато је скоро 800 примерака, а затим су уследили нови тиражи који су се мерили хиљадама да би се задовољило огромно интересовање људи широм света. Џејмсова књига је, уз то, уврштена у лектиру за основце у САД.

Сада већ 99-годишња звезда је закорачила и на нови, још непознатији терен: Џејмс сада има налог на "Фејсбуку“ (Facebook), у чијем коришћењу га обучава унука. Тиме је само још једном потврдио да у животу никада није касно да урадите оно што желите и наумите.

Свесни величине те поруке, продуценти у Холивуду су показали интересовање да причу о Џејмсовом животу преточе у филм.

Извор: Кућа добрих вести

          


Последњи пут измењено четвртак, 06 децембар 2012 13:44
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија