Кућа Добрих Вести

Login

Оркестар са депоније

Оцените овај чланак
(8 гласова)

instrumentsАСУНСИОН – Градске депоније по правилу нису места која изазивају лепе асоцијације. Изузетак од тог правила је главна депонија парагвајске престонице Асунсиона, која је изнедрила читав оркестар састављен од младих музичара, који је достигао светску популарност захваљујући интернету.

Око депоније је никло сиротињско насеље Катеура (Cateura) у којем живи око 2.500 породица. Већина становника Катеуре за живот зарађује захваљујући отпаду, пребирајући сваког дана по њему у потрази за стварима које би се могле продати или рециклирати. Таквог живота нису поштеђена ни деца.

Фавио Чавес (Favio Chavez), који је од 2006. до 2008. године радио као еколошки техничар на депонији, унео је, међутим, трачак светла у њихове суморне животе. Он је одлучио да подучава децу музици.

Интересовање које је међу њима изазвао његов подухват премашило је сва очекивања, због чега је убрзо остао без инструмената, које им је делио. Чавез је тада дошао на идеју да искористи материјал који може да се пронађе на отпаду да направи инструменте.

Тако је рођен „Рециклирани оркестар“, чији млади музичари свирају на инструментима направљеним од металних буради за нафту, старих комада дрвета, виљушака, чекића за месо и сличних ствари бачених на депонију. Праве инструменте имају само најбољи.

Кроз Чавесову „школу“ до сада је прошло више од 120 деце. Тренутно тај занесењак обучава 50 младих особа, од којих 25 свира у „Рециклираном оркестру“.

Чавес је 2011. године напустио посао да би се у потпуности посветио овом пројекту зато што је приметио напредак код деце.

„Захваљујући овом оркестру деца мењају своје животе“, преноси Чавесове речи „Лос Анђелес тајмс“ (latimes.com).

Оркестар је постао познат и изван граница Парагваја и недавно је наступао у Рио де Жанеиру, Панами и Боготи. То је подстакло парагвајске власти да помогну оснивање музичке школе у којој би деца могла да наставе да развијају свој таленат.

У току је снимање документарног филма „Landfill Harmonic“ о овом оркестру са депоније, који би требало да угледа светлост дана током ове године, а његов трејлер је већ постао прави хит на интернету.

                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 18 фебруар 2013 12:51
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија