Кућа Добрих Вести

Login

Чоколада јача срце и мозак и даје осмех лицу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cokoladaПАРИЗ - На данашњи Међународни дан чоколаде треба се подсетити на велико позитивно дејство ове омиљњне посластице на људско здравље. Чоколада, богата једињењима полифенолима, међу којима су флавоноиди и танини, има интересантна антиоксидативна својства, објавио је француски дневник “Фигаро” (Le Figaro).


Антиоксиданти имају признато дејство у борби против слободних радикала, што доводи до смањене оксидације ћелија, а то су значајне појаве у процесима старења.
Флавоноиди присутни у какау побољшавају и циркулацију крви у мозгу и могу да се препоруче особама које имају проблем депресије.
Иако 100 грама чоколаде садржи велику количину магнезијума, две велике коцке чоколаде покривају само четири одсто препорученог дневног уноса.

Чоколадом против стреса и умора

Тај извор магнезијума, ипак, доприноси мишићној функцији и пре свега смањењу грчева, осећају опуштености и релаксираности организма (што је идеално за сузбијање стреса) и омогућава борбу против умора.
Према резултатима истраживања објављеним у медицинском часопису „Јуропијан харт џорнал“ (European Heart Journal), свакодневно козумирање чоколаде могло би да смањи за 37 одсто опасност од кардиоваскуларних обољења, за 48 одсто опасност од можданог удара и за 27 процената од инфаркта миокарда.
Превентивна кардиоваскуларна дејства чоколаде могла би да се састоје у томе што она снижава крвни притисак који представља главни фактор опасности за настанак кардиоваскуларних обољења.
Наша препорука за здраво срце и оптимизам је да, наравно умерено, грицкате чоколаду и читате или слушате само лепе, добре, позитивне вести које и ми настојимо да учинимо доступним нашим читаоцима.

Чоколада и у филму шири оптимизам

И филм “Чоколада”, у коме глуме Жилијет Бинош и Џони Деп, а који бисмо могли да гледамо изнова и изнова, јер кроз топле чоколадне напитке пружене људима да их утеши и охрабри у животу, кроз “чашицу разговора”, толико зрачи љубављу и пажњом према ближњима, да је чоколаду још више приближио и нашим срцима.
Уколико га нисте погледали, обавезно то учините, а ако јесте, подсетите се.

Извор: Кућа добрих вести/Le Figaro


Последњи пут измењено петак, 13 септембар 2013 18:05
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија