Кућа Добрих Вести

Login

Четврти Бољшој фестивал од 15. до 17. јула

Оцените овај чланак
(5 гласова)

festboljsoБЕОГРАД - Четврти музички фестивал „Бољшој“ одржаће од 15. до 17. јула на Мећавнику, уз подршку компаније „Гаспром њефт“, најавили су данас на конференцији за медије, оснивач фестивала Емир Кустурица и Сања Лубардић из Гаспром њефта/НИС-а.



Као и претходних година, на фестивалу ће се учествовати млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије а ове године више од 100 ће се такмичити за златну, сребрну и бронзану матрјошку. О најбољима одлучиће жири који чине прослављени руски пијаниста Јуриј Розум, професор Зоран Комадина и декан Факултета музичке уметности у Београду, Љиљана Несторовска.



Овогодишњи гости фестивала ће бити Нарек Хакназарајан, јерменски виолончелиста и победник најпрестижнијег светског музичког такмичења „П. И. Чајковски“, као и наши прослављени уметници, Зоран Тодоровић, тенор и Немања Радуловић, виолиниста. Сви посетиоци Бољшој фестивала у вечерњим сатима, моћи ће да уживају у правом „ватромету“ звукова. Нарек Хакназарајан у Србију долази после наступа у најистакнутијим концертним дворанама међу којима су Концертгебоу у Амстердаму, Сали Плејел у Паризу, Вигмор хола, Концертхауса у Берлину, Филхармонија из Есена, Концертхаус у Бечу, Оџи Хол у Токију, Карнеги хол, Џордан хол у Бостону и многим другим.



Поред Хакназарајана, у ревијалном делу концерте ће одржати и наши уметници који су данас међу најпризнатијим светским музичарима, тенор Зоран Тодоровић и виолиниста Немања Радуловић.

 

Тенор Зоран Тодоровић први пут ће се представити публици на Мећавнику. Као међународно признат лирски тенор (lirico spinto) наступао је у водећим позориштима као што су: Баварска државна опера, Берлинска државна опера, Холандска опера, Краљевска Опера Ла Моне у Бриселу, Бечка државна опера, Опера Сан Франциско, Лос Анђелес oпера, Немачка опера Берлин, позориште Капитол у Тулузи, Опера из Марсеја, Семперопер у Дрездену, Краљевска кућа опере у Ковент Гардену, Народном позоришту у Токију и многим другим.

 

Виолиниста Немања Радуловић ће након успешног прошлогодишњег наступа на Бољшој фестивалу, ове године поред вечерњег наступа са ансамблом Double Sense, одржати и мајсторску радионицу са такмичарима фестивала.

 

Новина овогодишњег фестивала јесте управо одржавање мајсторских курсева, које ће младим музичарима поред Немање Радуловић, одржати и Зоран Тодоровић, Нарек Хакназарајан као и пијаниста Јуриј Розум.

 


- У свету се данас све заснива на квантитету, а ми инсистирамо на квалитету - рекао је Кустурица. Већи део живота данас не одвија у реалности, него у фикцији и потпуно је свеједно да ли ће на једном тргу бити 300.000 људи или ће их бити 300, јер после тога, све то долази у руке седме силе чији рад се преноси друштвеним мрежама. – изјавио је оснивач фестивала Бољшој, Емир Кутурица, представљајући програм.



“Подршком овом јединственом музичком фестивалу, “Гаспром њефт” као један од највећих инвеститора у Србији, осим у економске пројекте, улаже и у развој културне сарадње Србије и Русије и помаже јачање историјских веза две земље. Бољшој фестивал је део програма “Родни градови”, којим компанија “Гаспром њефт” настоји да побољша квалитет живота у регионима у којима послује. Циљ фестивала је подршка младим талентованим музичарима, који кроз јавне наступе и учење од великана данашње музичке сцене, развијају свој таленат и стичу афирмацију у уметничкој сфери. За многе извођаче, Бољшој фестивал је прва прилика да учествују у овој међународној музичкој манифестацији “, изјавила је Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације НИС-а.


Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Поред тога, компанија „Гаспром њефт“ на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 06 јул 2016 12:11
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија