Кућа Добрих Вести

Login

Плима уметности у Крчедину

Оцените овај чланак
(8 гласова)

krdinБЕОГРАД - Овогодишње велико уметничко окупљање, Девета међународна уметничка колонија у Крчедину, која се одржала од среде 20. до недеље 24. јула 2016. године, у прелепом амбијенту Дома породице Јакшић у Крчедину, започело је откривањем мурала младог београдског уметника Андреја Јосифовског са мотивима чувене слике Ђуре Јакшића „Жена у плавом“, где је насликана жена чије је право име Мила која је била инспирација Ђури Јакшићу.

 

Мурал су открили академик Матија Бећковић и отац породице Јакшић, Зоран Јакшић.


Потом је започео програм кога је водио Зоранов син, књижевник Миодраг Мића Јакшић, селектор сликарског сазива и уредник програма.


Овогодишњу колонију отворили су и сликарка Ханади Ал Дарвиш, председница Департманаза за визуелне уметности Министарства културе Катара и академик Матија Бећковић.


Бећковић је истакао значај Дунава назвавши га најзначајнијим Крчединцем, планетом, континентом, господином. Он је рекао и да је Дунав прокрчио највећи међународни пут, али да се у Крчедину изгледа мало помучио као што каже и сам назив места. На Дунаву се одржава велики број уметничких манифестација, налази се велики број тврђава, градова...то је река која пролази кроз велики број земаља, а у Србији као да обује опанке и обуче гуњ, рекао је Бећковић који је истакао значај ове манифестације у Крчедину као међународне манифестације, на међународној реци.


Он је рекао и да досад није знао за Крчедин, да сад види да то нису само мале куће његових пријатеља већ и велике, као што је кућа Јакшића.

 

krecedin2123


Фестивал је отворен, отворенији не може бити, рекао је на крају Бећковић.


Потом је Зоран Јакшић пожелео добродошлицу присутнима у име, како је рекао, своје породице и свих добрих људи. Он је додао да ће свако ко једном овде дође опет доћи и добити титулу Крчединац. Зоран је рекао и да му је драго што његови синови Миодраг и Предраг (који је такође прочитао своју песму током програма) могу нешто добро учинити за овај народ.


У свечаном отварању учествовали су и Владимир Гак, председник општине Инђија под чијим покровитељством се одржава Колонија (а у организацији удружења „Мој Срем“ из Крчедина и Уметничке групе „Арте“ из Београда), те представници дипломатског кора у Србији.


Додељене су традиционалне награде „Ја Крчединац“ које су добили академик Матија Бећковић, глумица Биљана Ђуровић, сликар Драган Стојков, музичар Драгољуб Ђуричић, и сви они су морали да изговоре легендарно „Ја Крчединац“ приликом уручивања награде, а додељена је и награда „Крчединче“ Гордани Влајић за дечју књигу „Заистинска српска бајка“, као и друге, уручени су и многи поклони и признања.


Велики број песника из Турске, Грчке, Азербејџана, Црне Горе, Босне, Словеније, Србије...прочитало је своје песме.


У музичком делу програма учествовала је певачица Бети Ђорђевић која је отпевала свој нови шлагер „Нисам знала“, као и Александра Ђоковић, певачица из Смедерева која је певала песме као омаж Јадранки Стојаковић, а присутне је увесељавао и бенд из Панчева „Банатски кицоши“.


Током пет дана на обронцима Фрушке горе, сликаће и вајаће, 46 сликара, предвођени гостима из Катара, Италије, Немачке, Азербејџана, Русије, Турске, Пољске, Словеније, Хрватске, Мађарске, Румуније...


У пратећем програму биће одржане изложбе цртежа Баја Луковића и Виктора Шечеровског, као и међународни округли столови посвећени повезивању и сарадњи уметника широм света.


Новинарка и фоторепортер „Куће добрих вести“ били су слободни да завире и усликају нешто што у Колонији раде ови занимљиви уметници.


Ту су упознали и врло занимљивог уметника Валерија Тонинелија из Тоскане одушевљеног крајоликом у коме се нашао и где може врло лако да добије инспирацију за своја уметничка дела.


Тонинели је, како смо сазнали у једном врло опуштеном и пријатељском разговору, увршћен међу 35 највећих уметника света, заједно са Јоко Оно и осталима.


Невероватно је колико овај уметник шири око себе креативност, он нам је испричао како се једном приликом нашао у болници и тада је са децом осликавао амбалажу од Кока-коле.


Дивно дружење, дивна манифестација пуна позитивне креативне енергије коју не треба никако пропустити.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 јул 2016 13:41
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија