Кућа Добрих Вести

Login

Сусрет Бећковића и младих: Младост нема граница

Оцените овај чланак
(5 гласова)

beckovic1212БЕОГРАД -  Филолошка гимназија у Београду организовала је сусрет са писцем и академиком Матијом Бећковићем, а у оквиру пројекта "Младост нема граница" кога задужбина "Доситеј Обрадовић" реализује у сарадњи са Земунском и Филолошком гимназијом.


Бећковић се пред великим бројем гимназијалаца присетио својих гимназијских дана и сусрета са Вером Павладољском, две године млађој од њега, у Народној библиотеци, женом која ће му после постати супруга и изродити двоје деце и о којој је испевао своју прву песму коју ће касније певати чувени Арсен Дедић. Бећковић се присетио у шаљивом тону како су га често питали како је то када Арсен пева о његовој жени.


Бећковић је истакао и да писац мора да убеди читаоца да му верује, па самим тим треба да буде оно што јесте.

 

У ово време интернета, мобилних... чини се да је књига, како је истакао Бећковић, нешто што је било, али у народу и даље постоји веровање да се у књигама не лаже.


Бећковић је указао и на то да писци ретко кажу да им треба донатор, јер верују да је у делу истина, а да ће истина кад тад изаћи на видело.


Он се присетио и догађаја на сајму кљига са блаженопочившим Патријархом Павлом који је окружен разним издавачима и директорима фирми који су му показивали прегршт изложених књига поставио питање:“Има ли једна да нешто ваља?“.


Бећковић је говорио и о томе како се некада таленат распознавао, као и о скромности и величини Десанке Максимовић са којом је био пријатељ и догађајима везано за подизање споменика овој великој песникињи у Ваљеву, још за њеног живота, што није био обичај.


Он је прочитао и делове из своје књиге поезије „Праху оца поезије“, посвећене Његошу, који је, како је рекао Бећковић, написао Праху оца Србије, а то је био вожд Карађорђе.


Бећковић је прочитао и своју поему „Кад будем млађи“ о томе како ће изгледати када буде млад, написане у шаљивом тону и данашњим језиком младих, која је свима измамила осмехе на лица и допринела овом врло угодном сусрету.

 

У оквиру пројекта „Младост нема граница“ је, поред овог сусрета са Бећковићем, отворена и изложба о животу Доситеја Обрадовића у Филолшкој гимназији, додељена награда за есеј у Земунској гимназији и одржано такмичење у беседништву.

Пројекат је подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 10 децембар 2016 19:21
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија