A+ A A-

Не бацајте храну, многи је немају!

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hranaПАРИЗ - Људи се у неким местима и земљама боре против бацања хране, свесни њеног значаја и недостатка за добар део човечанства, због њене неправедне расподеле.

Наиме, док је становници многих богатијих држава бацају, јер је купују и гомилају у прекомерним количинама, храну многи грађани наше планете могу само да сањају, јер је толико ретко имају, чак и у најмањим количинама.

 

Кари од квргавих шаргарепа и одбаченог парадајза

 

Тако је, на пример, у згради Градске скупштине Париза 5.000 људи позвано да дегустира огромне количине карија припремљеног уз додатак 800 килограма мало квргавих шаргарепа, као и парадајза које велики дистрибутери нису хтели да купе од произвођача, па обично завршавају на отпаду, објавио је француски магазин добрих вести.

 

И у Америци активисти скупљају бачену храну

 

Није ово усамљени случај активизма усмереног на то да се води рачуна да храна никако не сме да се баца и да “наше мало може некоме и живот да значи”, пошто и у Америци има примера где активисти скупљају бачену јестиву храну да би је редистрибуирали.

С истом намером једно друго удружење шаље гимназијалце на поља да скупљају вишкове прехрамбених производа и нуде их хуманитарним организацијама.

 

Књига “Wаste” упозорава на бацање хране у свету

 

Ту је и пример Британца Тристрама Стјуарта (Стуарт) који је покренуо информативне кампање и написао књигу “Вејст” (Wаste) која говори о том проблему и упозорава на бацање хране у свету. Та књига се у Паризу очекује маја 2013. године.

Извор: Кућа добрих вести


Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани