A+ A A-

Тежак положај особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(5 гласова)

feniks05БЕОГРАД – Друштво не чини довољно да побољша положај особа са инвалидететом у Србији, оцењено је на конференцији за новинаре Удружења особа са инвалидитетом „Феникс“ која је одржана протекле седмице.


Конференција је одржана поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава сваког 3. децембра где је оцена учесника била да се у односу на исти период лане, када се обележавао овај дан нису направили велики помаци.


Многобројни су и изузетно тешки пролеми с којима се суочава ова посебно рањива категорија становништва, угрожена и материјално и социјално, често без туђе неге и помоћи, неопходних помагала и остало, истакли су учесници трибине.


Формирање странке инвалида


Учесници су навели да би решење овако тешке ситуације инвалида могло да буде преусмеравање средстава, као и формирање странке инвалида како би се могло директније деловати и побољшавати стање, упућен је и апел медијима да помогну својим извештавањима.

 

Предузетник и активиста Милош Ињац је позвао предузетнике на материјалну и другу помоћ овој врло угроженој категорији становништва. Он је рекао да треба да се запитамо када смо последњи пут нешто за некога учинили. Ињац је додао и да нечији мали напор, може некоме много да значи.

 

Међу говорницима су још били Бранко Јокић – председник „Феникса“, Вукоман Бошковић – генерални секретар Удружења параплегичара Београд, др.Мира Петровић – председница грађанског одбора Нове странке Београд, Јован Јовановић – председник Удружења особа с ампутираним екстремитетима, Милан Дебењачки – економиста...као и многе особе, инвалиди, присутни на овој конференцији-трибини. Они су пре свега указали на то да човек исказује своју људскост управо у односу према угроженим категоријама становништва.


Петровић је са, своје стране, поставила питање зашто су места за паркирање инвалида, односно њихових возила, празна, и да ли то указује на њихово материјално стање и положај.


Без огрева за зиму


Током конференције је чак покренута и иницијатива да се помогне људима који су том приликом изложили своју тешку ситуацију везано за огрев, јер немају на шта да се греју, а зима је стигла, па би им добро дошао неки смедеревац или друго грејно тело, тако да се Јокић из „Феникса“ одмах понудио да организује помоћ, па сви људи који су вољни да помогну могу то да учине и преко контакта на њиховој веб страници, а "Кућа добрих вести" прослеђује ову информацију свим људима великог срца.


Поред тога, „Феникс“ 10. децембра организује традиционални, новогодишњи, едукативни, културно уметнички програм и доделу пакетића: деци особама са инвалидитетом, ,деци која живе у лошим материјалним условима и родитељима са троје или више деце.


„Да би смо комплетирали и деци доделили лепе и корисне пакетиће, хитно нам је потребна помоћ да прикупимо:нову гардеробу и обућу, слатке и слане грицкалице, играчке, школски прибор, слатка и слана пецива, торте, колаче и инвалидска помагала за децу која су особе са инвалидитетом. Надамо се да ћете доћи на заказану трибину и учествовати у нашој хуманитарној манифестацији“, навели су из Удружења.


„Кућа добрих вести“ може на све ово да дода „Наше је само оно што другима дамо“, што је и сам њен мото и чиме се руководи у својим пословним корацима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 03 децембар 2016 17:11
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани