A+ A A-

”Зелене” школе на Мадагаскару

Оцените овај чланак
(0 гласова)

ekoloskakucaАНТАНАНАРИВО, ЊУЈОРК - УНИЦЕФ (UNICEF) финансира изградњу “зелених”, еколошких школа на Мадагаскару, које су направљене да буду отпорне на циклоне, кише и високе температуре, веома честе на том острву.

У једној од најсиромашнијих земаља света, те временске неприлике ремете живот становника и често спречавају децу да иду у школу управо због неодговарајућих зграда. Мадагаскар има потребу да до 2015. годишње гради по 3.000 нових учионица, као и да, како се процењује, поправља и реконструише још 1.000 учионица оштећених циклонима.

УНИЦЕФ-ов „камен темељац“

УНИЦЕФ је зато поставио свој први “камен темељац” у овом подухвату, издвојивши 1,3 милиона долара за изградњу око 60 школа. Те школе су грађене набојем, од печене земље, а не од цигала и цемента. 

У поређењу са класичним школама, тај начин градње је 25 одсто јефтинији и бржи. Тако је, на пример, школа у мадагарскарском селу Маролонду изграђена за само три месеца. Она је и „здравија“ и више у складу са заштитом животне средине, јер је материјал локалан и има га у изобиљу - печена земља и мало воде.

Такође, изградња не захтева трошење горива, извора емитовања гасова с ефектом стаклене баште и дефорестације, односно, сече дрвета. Изградња учионице циглама од печене земље, наиме, захтева производњу 7.000 цигала, емитовање 100 тона угљен диоксида у атмосферу и уништавање пола хектара земље.

Иницијатива УНИЦЕФ-а, који цени локалне таленте и поштује животну средину, даје пример осталим институцијама и грађевинским компанијама на Мадагаскару и у осталим деловима света, објавио је француски сајт добрих вести

Извор: Кућа добрих вести/bonnes-nouvelles


Последњи пут измењено понедељак, 22 октобар 2012 12:27
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани