Кућа Добрих Вести

Login

"Зашто читати Доситеја"

Оцените овај чланак
(4 гласова)

DOSITEJEБЕОГРАД - На Књижевном салону „Код Доситеја“ у Београду представљена је књига „Зашто читати Доситеја?“ Душана Иванића, књижевног историчара и универзитетског професора.

 

Иванић је представио Доситеја, пре свега као човека који је кроз приповедање проповедао, али и као самокритичну особу са великим смислом за хумор.


Један од детаља је да се Доситеј по штампању књига, још не знајући на какав ће наићи одзив у јавности, пре свега тешио тиме да ће, ако не успе, оне завршити или у фуруни као огрев или бити мењане за буре вина, што се на срећу није десило.


Иванић је навео и да је Доситеј био реформатор, али више човек континуитета и да је често маскирао своју мисао.


Аутор књиге је рекао и да је она настала у непосредној активности Задужбине „Доситеј Обрадовић“.


О књизи „Зашто читати Доситеја?“ говорили су и доктор Миодраг Матицки који је дао друштвено-историјски осврт на Доситејево време и сугерисао Иванићу да напише и књигу „Зашто читати Вука?“, као и докторка Драгана Вукићевић и доктор Ненад Ристовић, који су изнели свој доживљај Иванићеве књиге као свеобухватног приступа Доситеју и његовом делу, а питање „Зашто читати Доситеја?“ оценили као реторичко.


Они су говорили и о свом доживљају самог Доситеја, тако да се Вукићевић осврнула на његово поимање теологије и школства, а Ристовић га упоредио са Сократом.


Представљање књиге водио је Марко Недић, уредник Салона. књижевни критичар, историчар књижевности, прозни писац и есејиста.
Ово је била одлична прилика за упознавање са животом и делом великана Доситеја, а ту је и Иванићева књига која ће свакако многима за то послужити.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 12 јул 2016 13:55
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија