A+ A A-

Славни француски виолиниста у Сава Центру

Оцените овај чланак
(1 Глас)

violinista455БЕОГРАД - Kонцерт француског виолончелисте Марка Kопеа и Новог симфонијског оркестра Макрис, под вођством Предрага Госте, биће одржан у понедељак 14. новембра у 20 сати у Сава центру у Београду.

 

Тим поводом су Француски институт у Србији и фестивал БУНТ одржали конференцију за штампу.

 

Овај концерт се одржава као завршница БУНТ фестивала као и 2Француске музичке јесени", Француског института у Србији и "Сосијете Женерал Србија".

 

У Француског институту у Београду, новинарима су се обратили Ан-Лорен Вигуру, заменица директора Француског института у Србији, Ивана Стефановић, композиторка, испред БУНТа (фестивал Београдска уметничка нова тероторија), Вук Жугић, директор за културне делатности Сава центра, Предраг Госта, диригент, Нови симфонијски оркестар Макрис и Љубиша Јовановић, флаустиста, фестивал БУНТ.

 


Сви учесници су подвукли не само висок квалитет извођача концерта, него и циљ Француске музичке јесени и фестивала БУНТ да сарађују са младим уметницима као и да допру до што шире публике, посебно младих. Нарочито је наглашен хуманитарни аспект концерта на којима учествују и они који имају мање прилика да се укључе, слабовида и аутистична деца, као и ученици музичких школа са ободних белградских општина.

Марк Kопе привукао је пажњу љубитеља музике када је са осамнаест година добио две највеће награде Баховог такмичења у Лајпцигу – прву награду и специјалну награду за најбоље тумачење Баха и тада га запажа Јехуди Мењухин.


Затим почиње његова солистичка каријера у Москви, па у Паризу и свира са Националним оркестром Француске, Филхармонијским оркестром Радио Франс, Париским оркестром и већином француских оркестара, али и европским исветским. Велики је пријатељ београдске музичке сцене.
Посебно негује еклектички стил. Страствени љубитеље камерне музике, истражује њен репертоар али је уједно био и виолончелиста квартера Изаија током пет година. Снимио је дела Бетовена, Дебисија, Емануела, Фореа, Грига, Штрауса, Баха, Шуберта, Брамса...


Марк Kопе складно ради и на својој солистичкој каријери као и на педагошком плану: професор је на париском Високом националном конзерваторијуму и води мастер курсеве у целом свету. Уметнички је директор фестивала "Ле Музикал" у Kолмару а од 2011. године музички је директор оркестра Загребачких солиста.


Рођен у Стразбуру, Марк Kопе је студирао на конзерваторијуму у родном граду, затим на Високом националном конзерваторијуму у Паризу и на Универзитету у Индијани, Блумингтон (САД). Свира на виолончелу Матео Гофрилер (Венеција 1711).

Нови симфонијски оркестар Макрис свој први концерт приредио је у јануару 2015. Оснивач и уметнички директор оркестра је диригент Предраг Госта, а оркестар окупља првенствено младе таленте. Уједно је званичан оркестар Нове београдске опере (основане марта 2014). Оркестар делује под покровитељством Фондације Макрис из САД-а, те стога носи име америчког композитора грчког порекла Андреаса Макриса (1930–2005).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 новембар 2016 19:50
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани