Кућа Добрих Вести

Login

Заједничка акција грађана мења и аутобуске трасе

Оцените овај чланак
(5 гласова)

010313-linija79БЕОГРАД - Станари дела београдског насеља Миријево, око зграде која је због одсечености и од редовног превоза понела назив “Удовица”, показали су како сваки грађанин може својим активизмом, делујући заједнички у средини у којој живи, много тога доброг и великог да учини на добробит многих људи и квалитета живота. 

Дана – 1. марта, је наиме, свечано, уз присуство многобројних пресрећних грађана Миријева и представника општине Звездара и града Београда, тачно у подне обележен свечани полазак градске аутобуске линије 79 новом нешто измењеном трасом која сада вози и улицом Матице Српске. Тиме је, симболично, скинут епитет “Удовице” са најудаљеније зграде тога краја.

Писање грађана општини уродило плодом

А све је резултат неколико мејлова – електронске поште коју су агилни појединци те општине и станари поменутих зграда, упутили надлежнима у својој општини и на пријатно изненађење свих, за непуних неколико дана не само добили одговор, већ их је и посетио и први човек Звездаре Едип Шерифов са сарадницима, да би на лицу места видео шта је то што тишти становнике тог дела Мирјева.
После тога, градски Секретаријат за саобраћај, на предлог општине Звездара, нашао је практично решење за проблеме овог дела Београда омогућивши квалитетнији превоз за житеље Мирјева, који до сада нису имали директну везу с центром града.
Ради се о линији која повезује насеље Миријево са Дорћолом, тачније Дорћолским кејом и спортским центром “Милан Гале Мушкатировић”.
Линија је и раније постојала и повезивала та два краја града, али њена измена у поменутом делу кроз насеље Миријево од огромног је значаја пошто је многобројним становницима тог краја олакшано свакодневно путовање до осталих делова Београда.

Од “бесконачних степеница” до аутобуса “тик испод зграде”

До данашње промене аутобуске трасе, да би дошли до осталих делова града, становници зграде “Удовица”, међу којима има и пуно старих и болесних људи, али и родитеља са малом децом, морали су да прођу читаво путешествије “бесконачним степеницама” на доле, или на горе, зависи да ли су ишли у град, или су се из њега враћали.
То је, признаћете, прилично изнурујуће и за људе у најбољој кондицији, а камоли за наведене категорије грађана, а посебно зими и по лошим временским условима.
Становници дела насеља Миријево, које обухвата зграду „Удовицу“, већ деценијама се муче због лошег превоза, а у тој муци су им се касније „придружили“ и станари околних зграда.
Десило се, међутим, “баш као у бајци са лепим крајем”, како кажу ови грађани, да се пред Новогодишње и Божићне празнике нови председник општине Звездара, млади и предузимљиви Едип Шерифов, писмено обратио грађанима Звездаре, општине на којој се налази и насеље Миријево. Он им се, како причају за “Кућу добрих вести”, представио и изразио жељу за успостављање добре, директне, сарадње, како би се што ефикасније решавали проблеми целе општине.
Станари „Удовице“ и околних зграда, који су већ изгубили сваку наду после вишедеценијског обраћања надлежнима због наведених проблема, дошли су на идеју да још једном покушају да предузму иницијативу и контактирају „мејловима“ општину и новог председника и укажу на све проблеме са којима се суочавају.
На њихово пријатно изненађење, како кажу, позитивна реакција је веома брзо дошла са друге стране. Почеле су да стижу информације из општине о томе шта би могло и шта се може предузети на решавању разних проблема у том делу насеља.

Сложни грађани стигли до заједничког циља

Убрзо је најављено и да Шерифов специјално долази да би обишао тај део насеља и директно у контакту са грађанима сагледао ситуацију и могућности за решавање њихових разних проблема, пре свега неодговарајућег превоза.
Како је речено, тако је и учињено, председник општине је са сарадницима дошао да обиђе „Удовицу“ и упозна се са њеним проблемима, као и проблемима целог тог краја, што се први пут десило у историји тог дела насеља, истичу становници Мирјева.
Општинари Звездаре “снимили” су целу ситуацију, дали своје предлоге за решење ових проблема, али председник општине није много обећавао, јер је, како је рекао, човек који не воли да даје лажна обећања.
Убрзо потом десио се пролазак линије 79 кроз тај део насеља, што је ослободило грађане вишедеценијске муке, а са зграде „Удовица“ скинут је тај симболичан назив.

Свечано пуштање нове аутобуске трасе

Градски секретар за саобраћај Бојан Бован је приликом свечаног пуштања нове трасе аутобуса 79, првог мартовског дана ове године, истакао да је то пример квалитетне комуникације између грађана и општине и да је након обављене стручне анализе трасе, процењено да је захтев суграђана оправдан.
"На овај начин, поред линије 20, грађани су добили могућност да користе и линију 79. У овом делу града сада саобраћа десетак возила, што омогућава мање чекање и знатно бољу и директну везу с градом. Секретаријат за саобраћај током ове године анализираће читаву мрежу линија јавног градског превоза. Последњих година је дошло до знатних промена у животу града, па ћемо у предстојећем истраживању на квалитетнији начин успети да сагледамо шта је добро, а шта се треба мењати зарад боље организације и уштеда у јавном превозу", рекао је Бован.
Председник општине Звездара Шерифов је указао да када се грађани добро организују, врло брзо могу да остваре своје захтеве. У конкретном случају, општини се обратило више од двадесет председника скупштина станара, који су прикупили три хиљаде потписа. Да је ово "пун погодак" за грађане, потврдили су и они сами.

                                                                                                                                            Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 26 март 2013 20:25
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија