Кућа Добрих Вести

Login

Културно освежење у врелим летњим данима

Оцените овај чланак
(4 гласова)

NOSNJAБЕОГРАД - У Манаковој кући у Београду, овога лета се одржавају многобројни културни догађаји.

 

Тако су, у оквиру Манаковог културног лета, Бојана Николић и група „Српски гласови“ одржали концерт на коме су „Српски гласови“ извели неке од најстаријих традиционалних песама и стилова певања са ових подручја.

 

Етномузиколог Бојана Николић се од своје 14 године професионално бави певањем.

 

Учествовала је на више од 250 концерата у земљи и иностранству, сарађивала са народним оркестром Радио Телевизије Србије под управом Љубише Павковића и Владе Пановића, као и са Сањом Илићем и групом „Балканика“, али и групама „Хазари“, „Бибер“, „Царски друм“, а и са Теодоси Спасовим, Влатком Стефановским, Поја Беом и многим другим музичарима и групама који интерпретирају музику Балкана.

 

Николић је 2013. године основала групу „Српски гласови“ коју чине њене најбоље ученице. Са њима изводи најархаичније и најтеже српске и балканске вокалне облике ради очувања и промоције наше традиционалне културе.

 

„Српски гласови“ су извели неке од најстаријих традиционалних песама и стилова певања са ових подручја. На програму су биле нумере из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Бугарске.

Публика је могла да чује песме „на бас“, „на глас“, „канталице“, „грокталице“, „потресалице“, „набрајалице“ и друге карактеристичне вокалне облике, од којих се неки налазе на Националној листи нематеријалног културног наслеђа Србије и листи УНЕСКО-а.

 

На репертоару су се тако нашле песме „Питала ме моја мајка“ – песма на „бас“, западна Србија, „Ој мори, кавале“ – Бугарска, „Јано моме, јано душо“ - љубавна песма из Македоније, „Иду кола преко поља“ – песма „на бас“ из Левча (Шумадија) и многе друге.

 

У оквиру Манаковог културног лета одржан је и концерт Урбане ноте музичког триа „Наш начин“.

 

Публика је могла  да чује како звуче највећи хитови београдске рок сцене (ЕКВ, Електрични оргазам..) на харморици, басу и акустичној гитари...

 

Манифестацију су организовали Танграм центар и Етнографски музеј у Београду, уз подршку Секретаријата за културу Београда.

 

Музички састав „Наш начин“ настао је као спој добре енергије и позитивне и веселе атмосфере.

 

Скуп другара, љубитеља добре музике који настоје да очувају традицију наше музике у различитим жанровима, изводи програм, као што и само име групе каже, на наш начин, тј. већ постојеће песме у неком новом аранжману.

 Поред тога, у Манаковој кући је изведена јубиларно ( 200. извођење) комедија „Ерцеговац са великим Е“ у оквиру програма Театар на Ђумруку.

 Ова етно монодрама је прича о обичном човеку из народа у вечитој борби са ветрењачама.

 

 На једноставан и духовит начин Трипо кроз опширно писмо које пише својој деци у иностранству, казује шта га је све у животу снашло.

 

 Драматизацију збирке приповедака „Мемоари Јока Кокота" Драгутина Гуте Добричанина урадила је Јадранка Барзут, представу је режирао Александар Волић, а насловну улогу игра Пеђа Милојевић.

 

Манаково културно лето се наставља, тако да свако ко у том здању пожели да пронађе културно освежење у врелим летњим данима то може још да учини.

 

 Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.

 

Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата. У приземљу су биле смештене кафана и пекара, а на спрату стамбени простор. Манакова кућа представља један од ретких сачуваних објеката стамбене источњачко-балканске архитектуре у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 17 јул 2016 22:44
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија