Кућа Добрих Вести

Login

Одржана промоција књиге "Графика посебна врста интелигенције"

Оцените овај чланак
(5 гласова)

oktobarrrrrГрафика је посебан приступ, она обухвата уметнике са свих страна света, тако да јој се мора амбициозније приступити, истакао је др Димитрије Пецић, редован професор и декан ФЛУ у Београду, на синоћној промоцији књиге "Графика посебна врста интелигенције" одржаној у галерији УЛУС у Београду. 

 

На промоцији је вођен разговор о непролазности, иновацијама, искушењима и судбини графике...


Оливера Вукотић, историчар уметности и кустос галерије УЛУС, истакла је да ова књига представља само платформу за даље, као и да је пут графике био тежак, али да данас имамо богате графичке збирке и институције које негују графику.Др Владимир Парежани, асистент на Архитектонском факултету у Београду, рекао је да графика пролази кроз искушења као што је место уметничког дела и место ауторства, и да код појма "дизајн", кога употребљавају и певачице, куварице...треба разликовати класичну уметничку технику и њену интерпретацију и реинтерпретацију.

grafika

 

Гордана Петровић, редовни професор графике на ФПУ у Београду, истакла је да графика нема граница, да она може да обухвати огромно поље.
Мр Тамара Пајковић, сарадник у Центру за визуелна истраживања у Београду, навела је да графика даје потпуност, нов квалитет, цртежу, па самим тим представља ново уметничко дело, нов квалитет.


На промоцији је истакнуто и да је са једне стране тржиште незаинтересовано за графику, а да са друге стране графика никад није била боља и да је ушла у постдигиталну еру.

 

У разговору су учествовали готово сви од наведених аутора текстова објављених у књизи:

 

Гордана Петровић, редовни професор графике на ФПУ у Београду, др Бојан Оташевић, професор на ФИЛУМ у Крагујевцу ж, мр Лазар Марковић, директор галерије "Рајко Мамузић" у Новом Саду, др Владимир Парежани, асистент на Архитектонском факултету у Београду, мр Милош Ђорђевић
мр Биљана Вуковић, редовни професор графике на ФЛУ у Београду
мр Сузана Вучковић, доцент на Факултету уметности из Приштине у Звечану, мр Жељко Ђуровић, ванредни професор ФИЛУМ у Крагујевцу
Весна Тодоровић, историчарка уметности и ликовни критичар
мр Тамара Пајковић, сарадник у Центру за визуелна истраживања у Београду.

Присутни су били и рецензенти књиге: Оливера Вукотић, историчар уметности и кустос галерије УЛУС  и др Димитрије Пецић, редован професор и декан ФЛУ у Београду.


Разговор је водила Наташа Бркић, аутор ЕX-YU конкурса за графику. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 16 октобар 2016 19:47
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија