Кућа Добрих Вести

Login

Биомаса – велики потенцијал за инвестирање

Оцените овај чланак
(1 Глас)

biomasaaaaaБЕОГРАД - Новим Законом о енергетици, који је усвојен у децембру 2014. године, омогућене су једноставније процедуре и сигурнији услови за инвеститоре који намеравају да реализују пројекте коришћења биомасе.


Србија би ускоро требало да добије и прву интернет берзу биомасе, најавио је Милош Бањац, помоћник министра рударства и енергетике на недавно одржаном састанку у Привредној комори Србије (ПКС).


Берза биомасе је део пројекта вредног 30 милиона долара, који се спроводи у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација (УНДП), рекао је Бањац у Привредној комори Србије (ПКС) на стручној конференцији „Могући проблеми у реализацији пројеката коришћења биомасе на основу искустава из праксе“.


Помоћник министра енергетике подсетио је да се, у сарадњи са међународним институцијама, реализује више пројеката коришћење биомасе, како би се повећала употреба тог енергента као једног од обновљивих извора енергије. Процене су да је у Србији неискоришћен потенцијал биомасе од 2,2 милиона тона еквивалента нафте. Националним акционим планом за обновљиве изворе енергије, додао је Бањац, предвиђено је да се изграде постројења на биомасу капацитета 130 мегавата, као и да се у укупној потрошњи горива повећа удео биогорива.


Љубинко Савић, секретар Удружења за енергетику и енергетско рударство ПКС истакао је да је циљ скупа да потенцијалне инвеститоре, пројектанте и кориснике енергије из биомасе упозна са новинама у Закону о енергетици са посебним освртом на област биомасе, могућностима финансирања оваквих пројеката и да из различитих углова осветли проблеме који се могу јавити у реализацији пројеката коришћења биомасе.


Ненад Ђајић , председник Групације за обновљиве изворе енергије И енергетску ефикасност ПКС, изразио је очекивање да ће бити убрзана реализација пројеката коришћења обновљивих извора енергије како би са садашњих 21 одсто био повећан њихов удео на 27 одсто укупне потрошње енергије у Србији.


Стручна конференција у ПКС окупила је еминентне стручњаке из сектора обновљивих извора енергије, а било је речи о подршци пројектима за искоришћавање биомасе у Србији, примерима добре праксе пројектовања и изградње система грејања на дрвну биомасу, смањењу баријера убрзаном развоју тржишта биомасе и другим актуелним темама.


Представљен је пројекат „Студија изводљивости даљинског грејања на биомасу општине Нова Варош“.


Организатори догађаја су Удружење за енергетику и енергетско рударство и Српско-словеначки пословни клуб у сарадњи са Привредном комором Војводине и Сталном конференцијом градова и општина и уз подршку Министарства рударства и енергетике.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 март 2015 22:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија