Кућа Добрих Вести

Login

Јога - уметност на путу блаженства

Оцените овај чланак
(3 гласова)

meditacijaБЕОГРАД - „Уколико желите да достигнете блаженство, тело и ум морају бити у равнотежи, а jога је уметност да то достигнете. Jога је начин и за превазилажење фрустрација које су данас увелико присутне у свим деловима света“, поручио је прошле седмице индијски премијер Нарендра Моди.


Премијер Моди је са колегом из Народне Републике Кине Ли Кећијангом присуствовао манифестацији јоге и таићија на платоу пред Небеским храмом, комплексом религиозних грађевина у центру Пекинга, који су посећивали императори династија Минг и Кинг. Тамо је 200 младих из Индије показивало своје умеће из борилачке вештине таићи, а исто толико њихових вршњака из НР Кине астане, позе јоге.


Индијска мека сила


Дуго времена је изгледало да је Индија нерада или не налази пут да постане „велики играч“ на светској сцени. Но, премијер од пре годину дана Нарендра Моди настоји да то промени. Моди је посегнуо за меком моћи коју поседује друга најмногољудија земља на свету са 1,25 милијарди становника и једна од најстаријих цивилизација чија историја досеже у осми миленијум пре наше ере.
Гледајући у прошлост, Моди је покушао да ангажује филозофске и религиозне традиције Индије. Зато се обратио значајној мекој моћи Индије, њеној дијаспори, интелектуалцима и јогијима. Индија се може похвалити Боливудом, јогом, будизмом и богатом филозофском традицијом. Има светски познате интелектуалце од Амартје Сена до Салмана Руждија. Такође, поседује 25 милиона обимну, богату и све више политички ангажовану дијаспору широм светских политичких и економских престоница.
До сада Индија није била у стању да могућности своје меке моћи искористи за привлачење нивоа страних инвестиција како би то желела да оствари, у малој мери се окористила од глобалног бума јоге, и привлачи много мање туриста него НР Кина или земље са којима се може поредити.

siva
Моди се прво ослонио на јогу


Јога је прва област са којом је Моди покушао пробој у својој спољној политици. У првом говору у Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН) прошлог септембра, премијер је описао јогу као непроцењив поклон древне индијске традиције човечанству. „Она оличава јединство ума и тела; мисао и акцију; уздржавање и достизање; хармонију између човека и природе и целовит приступ здрављу и благостању. Смисао јоге није вежба већ откривање осећаја јединства са самим собом, светом и природом. Мењање животног стила и подизање свести, могу помоћи да се носимо са климатским променама,“ казао је тада, поред осталог, Моди.
Успешним лобирањем индијске делегације у најкраћем року је 21. јуни проглашен за Светски дан јоге. Модијев предлог су подржале 177, од 193 чланице УН, између осталих Сједињене Америчке Државе и НР Кина.


Модијева Баратија Џаната партија (БЈП), која има упориште међу већинским хинду становништвом, је у преизборном манифесту пре годину дана обећала повећана улагања у тадашње Оделење за ајурведу (традиционалну индијску медицину), јогу и натуропатију, јунани и Сида (Сиддха) медицине, те хомеопатију (AYUSH и рад на обједињавању система индијских медицина и модерне науке. Од новембра 2014. је AYUSH самостално министарство за унапређење образовања и истраживања у области алтернативних медицинских система. Скраћеница за Министарство која се изговара као Ајуш, често је лично име на хинду језику и а значи "Дуговечни".
Министарство AYUSH је у пригодној књизи поводом Светског дана јоге оценило како је 69. заседање ГС УН у резолуцији препознало да јога обезбеђује холистички приступ здрављу и благостању и већу распрострањеност информација о корисним аспектима вежбања јоге за здравље становника наше планете. Јога такође доноси склад у све аспекте живота па је зато позната по заштити од болести, промовисању здравља и превазилажењу многих животних недаћа, наведено је даље у документу под насловом „Заједнички јога протокол“.


Јога је у суштини духовна дисциплина заснована на веома суптилној науци која је усредсређена на остваривање склада између ума и тела. То је уметност и наука о здравом животу, наведено је у документу AYUSH.


Реч „јога“ има корен у санскриту, стандардизованом дијалекту Старог индо-аријевског језика и значи „сјединити се“, “или „ујединити се“. Према јогичким светим списима, вежбање јоге доводи до обједињавања свести појединца са универзалном. За онога ко искуси ово јединство постојања каже се да је „у јоги“ и сматра се јогијем који је достигао стање слободе.


Према AYUSH, „Јога“ се такође односи на науку унутрашњег света човековог у коју је укључено мноштво метода којима људско биће може да достигне јединство између тела и ума како би се самоостварило. Циљ вежбања јоге је превазилажење патњи и доводи до осећаја слободе у свим областима живота, уз холистичко здравље, срећу и хармонију.

jogazene

 

Порекло јоге


Наука јоге води порекло од пре неколико хиљада година, давно пре рођења прве религије или система веровања. Према јогичком учењу, Шива, једно од главних божанстава у хинду религији, сматра се првим јогијем или адијогијем и првим гуруом (религиозни наслов за духовног учитеља у хиндуизму, сикизму…), или адигуруом. AYUSH наводи како је пре неколико хиљада година, на обалама језера Кантисаровар у Хималајима, адијоги пренео своје дубоко знање на легендарне „саптаришије“ (песнике химни из Ṛигведа периода, 1.700 до 1.100 година п.н.е.) касније познате као „седам сага“ (мудраца). Они су, пак, пренели науку јоге у различите делове света међу којима су Азија, Блиски Исток, северна Африка и Јужна Америка.


Међутим, широко је распрострањено мишљење да је јога “бесмртни културни производ” још раније цивилизације бронзаног доба из долине река Инд и данас пресахле Сарасвати – настала 2.700 година п.н.е. Заједно са античким Египтом и Месопотамијом била је то једна од три ране цивилизације Старог света и допринела је материјалном и духовном уздизању човечанства.
Велики мудрац Махариши Патанђали, за кога се верује да је стварао у другом веку п.н.е, (мада је неколико важних радова на санскриту приписано и много раније једном или неколицини аутора са тим именом), је систематизовао и кодификовао тадашње вежбе јоге, њено значење и знање повезано с њом кроз Патанђалијеве Јога Сутре. После Патанђалија, многи мудраци и мајстори јоге су веома допринели очувању и развоју ове области кроз добро документоване вежбе и литературу.

 

modi

 

Јога је и велики бизнис


Јога се проширила по целом свету кроз учење чувених мајстора јоге од старог доба до данашњих дана. Милиони људи широм света имају користи од јога вежби које цветају и сваким даном бивају све живље. Јога је уграђена у животе свих раса и заједница модерног човечанства. Гуглова мапа јоге приказује присуство јоге од најудаљенијег града на истоку – Камуија у Јапану, па све до Халибут Коува на Аљасци на западу; од Норгеа на северу Норвешке до Антартике Чилене у Чилеу, на југу.


Бизнис везан за јогу широм света вредан је десетине милијарди долара. Чист „Хафингтон пост” је недавно објавио да је јога данас само у САД, индустрија вредна 27 милијарди долара. Томе треба додати вредност веома присутне индустрије јоге и у Европи, све веће разгранавање те древне вештине у постојбини Индији и другим земљама Азије, те у Африци и Јужној Америци. Процењује се да се данас у НР Кини 15 до 20 милиона људи бави јогом, а 100.000 су учитељи.


Индијски аутор Бирад Раџарам Јагник написао је како је јога бренд поклон који је свет само делимично видео. „Она поседује огроман потенцијал да постане водећа велнес и индустрија здравља, да запошљава хиљаде људи како би достигли садржајнији свет,“ навео је Јагник.


Премијер Моди је у обраћању ГС УН поручио како ће „човечанство 21. јуна разумети стварно значење јоге и холистичке заштите“. Има мишљења и да се премијер нада како ће уз помоћ и јоге, мека моћ Индије омогућити тој земљи да буде у врху међународне политике, да ће јој обезбедити безбедност, пријатеље и веома потребна страна улагања и технологију.



Према AYUSH, јога делује на нивоу тела, ума, осећања и енергије. По томе су створене четири шире класификације јоге: Карма јога где користимо тело; Џнана јога где користимо ум; бхакти јога где користимо осећања и Крија јога где користимо енергију.
Сваки појединац представља јединствену комбинацију ова четири фактора. Само гуру може заговарати одговарајућу комбинацију ове четири основне путање потребне за сваког ко жели да се бави јогом.



Представници свих групација Европског парламента (ЕП) су истакли добробити јоге и медитације током скупа у ЕП 21. априла.
Овај догађај, који је отворио врата Међународном дану јоге 21. јуна, организовала је делегација ЕП за односе са Индијом. Том приликом је познати хуманиста и духовни вођа Сри Сри Рави Шанкар (Сханкар) одржао кључни говор о јоги, после кога је отворена дискусија са парламентарцима.


Ово окупљање је представљено као “догађај на коме је по први пут постигнута сагласност међу члановима свих седам политичких групација у Европском парламенту”, како је изјавио вођа делегације британски торијевски посланик Џефри Ван Орден (Геоффреy Ван Орден).


Индијски амбасадор у Европској Унији (ЕУ) Манђив Синг Пури (Мањеев Сингх Пури), који је помогао у организовању овог догађаја је изјавио да је “јога нешто што, иако потиче из Индије, представља разоноду и добробит за цео остали свет. Због тога је, на једној од највећих парламентарних скупштина, прикладно окупити чланове Европског парламента да би учетсвовали у овој прослави”.

 

Словеначки изасланик из Европске народне партије (ЕПП, демохришћана) Алојз Петерле је изјавио:” Овај догађај, а нарочито Међународни дан јоге, преставља позив европским лидерима да се ангажују у већем интеркултуралном дијалогу које ће водити ка друштвима са мање насиља, преко појединаца 'ослобођених насиља'. Неговање и одржавање мира је заједнички интерес како ЕУ тако И Индије”, поручио је Петерле, некадашњи словеначки премијер.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 мај 2015 21:00
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија