Кућа Добрих Вести

Login

Почиње празник музике БЕМУС

Оцените овај чланак
(4 гласова)

Photo0408dfdfdБЕОГРАД -  Београдске музичке свечаности (БЕМУС) отворене су вечерас у Коларчевој задужбини, где је наступио  Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом маестра Бојана Суђића.

 

Као солиста је наступио на виолини Драган Средојевић, извођењем композиција Јоханеса Брамса – Концерт за виолину и оркестар и Петра Иљича Чајковског – Симфонија бр. 6, најављено је на конференцији за штампу одржаној у Скупштини града Београда пред сам почетак БЕМУС-а који ће трајати до 1. новембра. 

 

Концерти су организовани на различитим локацијама, а композитор Светислав Божић, уметнички директор БЕМУС-а, најавио је веома богат програм, у коме ће бити и много младих талената, али неће бити заборављена ни традиционална музика.

 

Истакнуто је и да је тежиште овогодишњег БЕМУС-а на клавиру, тако да ће на њему, између осталих, наступити и велики пијаниста Борис Березовски. 

 

У оквиру овогодишњег БЕМУС-а је, у сарадњи с Француским институтом у Београду и Југословенском кинотеком, у Кинотеци организован „Бемус на великом платну“  - Снимци оперских представа са Фестивала у Екс-ан-Провансу  2016. године у реализацији ТВ Арте.

 

Једна од ексклузива овогодишњег БЕМУС-а је и премијерно извођење опере „Сутон“ Стевана Христића у „Мадленијануму“.

 

Диригент Весна Шоуц, рекла је на конференцији за штампу да ова национална опера није извођена у Београду од 1954. године, а да ће сада бити изведена реконструисана и употпуњена балетским чином, баш онако како је у финалној верзији замислио Христић.

 

На богатом репертоару овогодишљег БЕМУС-а нашла су се и извођења Баварског камерног оркестра, мушког хора Оптина пустиња из Санкт Петербурга, Београдског камерног хора, Војвођанског симфонијског оркестра, наступи младих талената и још много тога за љубитеље класичне музике.

 

Божић је истакао на Конференцији да је било посебно задовољство бити уметнички директор овакве манифестације и изузетан допринос БЕМУСУ маестра Суђића, шефа-диригента Симфонијског оркестра и Хора РТС-а и извршног и уметничког директора Музичке продукције РТС-а, захваљујући коме је ова величанствена манифестација добила хор и оркестар.

 

Суђић је, са своје стане, указао, између осталог, на то да је изузетно задовољство када човек има одређену мисију, као и да је за извођење музике потребно пре свега имати емоцију.

 

Сви они су обећали квалитетан и разноврсан програм у коме ће сви посетиоци уживати.   

 

На Конференцији је истакнуто и да је град Београд подржао ову музичку манифестацију издвојивши за њу чак четири милиона динара више него прошле године: прошле године је издвојено 11 милиона динара, а ове 15 милиона динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 октобар 2016 21:13
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија