Кућа Добрих Вести

Login

Кроз трчање и дружење – срећнији људи

Оцените овај чланак
(6 гласова)

uvodnaБЕОГРАД - Дневном посетом од 3.000 улазака, понудом и садржајем који пружа, портал trčanje.rs последњих неколико година промовише здрав начин живота и осваја љубитеље активног живота. Аутoр пројекта Верољуб Змијанац није се фокусирао само на једну акцију, него је на интернет мрежи изнео и друге идеје, са којима покушава да анимира шири круг заљубљеника за природни начин живота.

"Из сајта trčanje.rs спонтано се развио спортски клуб „Трчање.рс", као и омладинска организација "Активан живот". Обе идеје, у различитим животним добима и друштвеним слојевима, нашле су пуно присталица", каже за „Кућу добрих вести“ Змијанац, творац читаве лепезе занимљивих програма и сајтова.

"Наша жеља је да људи кроз трчање и дружење буду бољи и срећнији. Тада не би журили у кафане, не би превише седели пред телевизијским екранима, или на други начин бескорисно трошили слободно време. Људско биће је генетски предодређено да трчи и буде физички активно. Ми желимо да то поспешимо, да развијемо такву свест код младих, али и старих особа", сматра Змијанац.

 

Најбољи спортски сајт у земљи

 

Поред разноврсних програма, 29. годишњи Змијанац отворио је портал astma.rs за људе оболеле од астме и алергија. На том порталу налази се више од 500 занимљивих текстова, савета и стручних расправа о тој болести, који дневно посети преко хиљаду људи.

Наш сајт trčanje.rs је 2009. године, у избору стручне комисије био проглашен за најбољи спортски сајт у земљи. На том конкурсу учествовали су још сајтови фудбалског клуба (ФК) Црвена звезда и сајт тенисера Новака Ђоковића",  с поносом каже за наше интернет новине Змијанац.

Развојем сајтова и портала trčanje.rs и аstma.rs, спонтано се, према његовим речима, родила идеја о формирању клуба за младе који желе да трче. Од те групације прошле године основан је још ужи, специјалистички,,Клуб уличних тркача".

"Наши клубови - Трчање.рс и Клуб уличних тркача, разликују се од атлетских кубова по томе што су активности засноване на рекреативној бази. Чланове клуба окупља жеља за трчањем, учешћем у малим уличним тркама и полумаратонима", објаснио је Змијанац.

2

Спортски клуб "Трчање.рс" има своје редовне активности на три градске локације. Три пута недељно рекреативци вежбају на Олимпу, Ади Циганлији и Калемегдану, где спроводе разноврсне програме. Редовни су учесници и ноћних уличних трка у Љубљани и Новом Саду.

 

За активан начин живота и одмора

 

"Прошле године смо на острву Пагу у Хрватској организовали камп. Активан одмор смо спроводили уз трчање, јогу, пливање и вожњу бициклом. Уопште, заговарамо идеју активног живота и одмор кроз спортске активности. Имамо све више присталица наше идеје", каже Змијанац.

Спортски клуб "Трчање.рс" био је на овогодишњем Београдском маратону. Организовао је песмејкере и предавања о стази. Посебно су поносни на ,,Трку изазова", којаје организована у Кошутњаку. Било је то занимљиво такмичење у коме је учестовало 28 питомаца Војске Србије.

Предузимљиви Змијанац има још низ занимљивих идеја о којима још не жели да говори. Оно што може да обећа је то да ће ускоро бити отворена прва специјализована продавница опреме за трчање. Такве продавнице одавно постоје у свету, али у Србији и региону их још нема.

Значај спорта и активности Змијанац је препознао као стипендиста током студијског боравка у Немачкој. Од тада ради пуном снагом да своја искуства и знања пренесе у нашу средину. За сада му то „иде од  руке“. Као дечак Змијанац је годинама тренирао карате, затим се опробао у фудбалској школи "Обилића", а касније је упражњавао стрељаштво.

 

Од шетње Хималајима до Еверест маратона

 

Свеколико искуство, сакупљено интензивним бављењем спортом, искористиће да са нашим најбољим алпинистом Драганом Јаћимовићем (први Србин који се попео на највиши врх света Монт Еверест 2003. године)  - на Хималајима спроведе и афирмише идеју активног одмора и здравог живота у суровијим условима него што су наше питоме и гостољубиве планине.

3

На то га је подстакла овогодишња шетња Хималајима нордијским штаповима, где је боравио управо у организацији Јаћимовићевог планинарског клуба "Екстрим самит“. Та „шетња“ и упознавање тамошњег становништва, затим монаха који играју фудбал, како каже, допринели су да на многе ствари гледа потпуно другачије. Народ који тамо живи у великој немаштини вредан је и достојанствен и изузетно тешки услови живота уопште им не сметају да стално буду ведри и насмејани и никада не очајавају. Оно што тамо научиш, јесте да живиш само сада у садашњем тренутку, без губљења времена и живаца за нешто што ће се можда у будућности десити, а можда и неће.

Верољуб планира да следеће године у мају организује Еверест маратон на Хималајима, од базног кампа до Намчобазара, тамошњег највећег места, за шта окупља тим људи.

Змијанац је током боравка на тој далекој планини организовао, заједно са Јаћимом,  прикупљање новца за једног дечака – сироче Динеша, коме је на тај начин омогућено школовање у наредних годину дана.

 

Клуб Trčanje.рс

Намењен је за све оне: који воле да трче у друштву - који желе да смршају и никад више не врате све оне грозне килограме, којима треба мотивација да не одустану кад их мрзи, којима је потребна енергија да превазиђу стрес, који мисле и желе још пуно тога да науче о трчању, који хоће да тренирају под стручним надзором, који воле да тренирају напољу, који имају потребу да се осећају живим, за почетнике који хоће да се на безболан и лак начин упознају са трчањем, којима је глупо што им на улици добацују кад трче девојкама, који желе да трче сигурно, који желе да учествују у стварању једног великог и моћног тркачког покрета, пише на овом сајту.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 24 септембар 2012 13:01
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија