Кућа Добрих Вести

Login

Трогодишњица упокојења патријарха Павла

Оцените овај чланак
(5 гласова)

patrijarh-Pavle-uvodnaБЕОГРАД - Поводом трогодишњице смрти блаженоупокојеног партријарха српског господина Павла у храму Успењa пресвете Богородице у манастиру Раковица служена је заупокојна литургија. 

Свету заупокојну литиргију служио је српски патријарх Иринеј у саслужењу митрополита Црногорско приморског Амфилохија и епископа хвостанског Атанасија. 

Трогодишњем помену почившег патријарха Павла присуствовао је и председник Републике Србије Томислав Николић, као и велики број верника.

Патријарх Павле упокојио се 15. новембра 2009. године после дуже болести. На трону Светог Саве био је 19 година, од 1990. - када је изабран за поглавара Српске православне цркве. Патријарх Павле сахрањен је по сопственој вољи у порти манастира Раковица у Београду.

Још за живота, због начина на који је проповедао православну веру и светосавље, као и примера начина личног живота, народ је на партријарха Павла гледао као на живог свеца.

Будимо људи - порука је патријарха Павла

У време великих немира у спрској престоници, непосредно после његовог устоличења, патријарх Павле је поручио - "Будимо људи", што данас српски народ користи као народну пословицу и образац како би требало да се понаша сваки поштени човек.

Патријарх Павле, који је био 44. изабрани поглавар Српске православне цркве, устоличен је у трон Светог Саве 2. децембра 1990. године.

Световно име патријарха Павла било је Гојко Стојчевић, а родио се 1914. године у селу Кучанци у Славонији.

Највећи део свештеничке каријере патријарх Павле провео је на Косову и Метохији као владика Рашко-призренске епархије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 17 новембар 2012 21:22
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија