Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал италијанског филма

Оцените овај чланак
(4 гласова)

USTIKAaaaБЕОГРАД - Фестивал италијанског филма одржава се од 16. до 25. септембра у Југословенској Кинотеци у Узун Мирковој 1 у Београду.

 

Фестивал ће се састојати из три програмске целине:

 

· Историја италијанског филма од 17. септембра

· Главни програм: Савремени италијански филм од 22. до 25. септембра

· Панел и сусрет високих представника италијанског филма са представницима филмске индустрије Србије у циљу стварања шире међусобне сарадње.

 

Инсерт из филма Устика: нестали документи

 

 

 

Свечано отварање заказно је у Југословенској Кинотеци за петак, 16. септембар са почетком у 20:30 часова концертом “Врхунска музика италијанског филма” на коме наступају светски познати уметници Мауро Маур (труба) и Francoise de Closseu (клавир). То ће бити јединствена прилика да се чује музика Мориконеа, Роте и осталих великих композитора филмске музике. Мауро Маур је директно сарађивао на филмској музици италијанских композитора и звуци његове трубе чују се у култним филмовима. Улаз на отварање је слободан.

 

Програм “Историја италијанског филма” почиње 17. септембра селекцијом италијанских ремек дела седме уметности, међу којима су филмови Роберта Роселинија, Виторија Де Сике, Бернарда Бертолучија, Лукина Висконтија, Федерика Фелинија, Пиер Паола Пазолинија, Микеланђело Антониониа, Габриеле Салватореса и Роберта Бенињија.

 

Од 22. до 25. септембра Југословенска Кинотека представиће главни програм “Италијански савремени филмови” на коме ће се наћи нови филмови попут: Суђење Мата Хари (2016) - режија: Росана Патриција Сиклари, Освајање успона (2015) – Роза Кјара Скаљоне, Повратак жене (2016) - Емануеле Имбучи, Устика: нестали документи (2016) - Ренцо Мартинели и други. Редитељ Мартинели биће гост фестивала у Београду.

 

Поред филмског програма Италијански институт за културу у Београду 23. септембра организује панел и састанке са представницима италијанске и српске кинематографије. Посебан фокус биће на могућностима снимања у Италији које ће представити Италијанска филмска комисија, као и на српско-италијанским копродукцијама. Састанцима ће присуствовати представници Rai Cinema, Министартсва културе и туризма Републике Италије, Италијанске филмске асоцијације. Говориће и Уго ди Тулио, професор са Универзитета у Пизи, као и Никола Ђулиано, продуцент Оскаром овенчаног остварења “Велика Лепота” (La grande bellezza) и стални сарадник Сорентина.

 

Фестивал италијанског филма је јединствена прилика да публика у Београду ужива у савременом италијанском филму као и да српска кинематографија успостави ширу сарадњу са Италијом.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 

 

 

 


Последњи пут измењено среда, 14 септембар 2016 11:28
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија